Loading...

-Putevi-

 -Putevi-

 

Dokle nečija (ne)svijest može dovesti?

 Svaki put vodi u odredjenom smjeru, a kojim stazama mi koračamo stvar je ličnog izbora. U nekom prethodom periodu bila sam svjedok različitih stilova života, što me je opet natjeralo da posmatram sve iz više uglova.

'Bez osudjivanja', bila bi moja misao pri svakom novom susretu. Čovjek nikada ne zna šta mu se može dogoditi  i zbog čega, zato nikad ne reci nikad. Medjutim tu postoje one tanke linije koje odvajaju vrlo značajne strane. 

Svako od nas prolazi odredjene životne procese u kojima se mijenja, ali koliko se zapravo suštinski mijenjamo, saznajemo tek onda kada se nadjemo u tim “velikim” situacijama. Toliko je česta pojava zablude koja vlada umovima toliko da ih još više otupljuje.  No nekada je  vrlo teško ukazati na takvo što.

Kako svaki dan donosi po nešto novo tako se sve više uvjeravam koliko je teško biti objektivan I koliko tek treba da spoznajem i širim svoje vidike.  Svakako to povlači I druge lične transformacije, ali I omogućava da posmatramo ljude oko sebe. Svaki čovjek koji se pojavi u našem životu, počev od prolaznika koji je baš tog jutra morao da vas pita za smjer koji vodi do centra grada, pa preko poznanika sa fakulteta, komšija, prijatelja sve do porodice, pojavljuje se iz nekog razloga. U svakome možete I vidjeti po neki dio sebe, baš kao ogledalo, a da toga niste ni svjesni.

Spoznavajući odredjene uglove, proteklih dana sam nekako došla do novih istina. Koliko god se trudili da nešto promjenimo bilo da se odnosi to na našu ličnost, izgled ili neki odnos  ništa neće uspjeti ako to ne radimo istinski.      

  Osobe koje su tek zagrebale po površini po nekim pitanjima o dubini uma I duše olako se upuštaju u kritike I mudrovanja kako bi nešto trebalo I šta bi nam pomoglo. Umisle tako da su se opametili I promijenili jer su pročitali par štiva I drže se nekih  floskula ,a da zapravo uopšte ne kapiraju stvarno značenje svega toga. Vrlo lako se odvajaju I prepoznaju kroz kratak vremenskik period, jer kao I sve ostalo lažno, tako se I ličnost oda u “sitnicama”. Ali, ono što je najgore je što takve osobe najmanje cijene sebe uzdižući svoju svijest iznad trenutnog maksimuma, srljaju u ličnu propast. Nesvjesni svojih postupaka I razmišljanja zapostavljaju čijenicu da se duša u svemu tome mijenja, ali na neki drugačiji način. Neko bi rekao izazov, a ja kažem problem, neko bi rekao zataškavanje, a ja kažem prljanje. Zašto stvari ne nazvati pravim imenom? Dok se ne suočimo sa istinom sve ostale promjene neće biti  prave. Putevi su usko ispreplijetani, a treba doći do cilja.

Naučena, iz iskustava I ličnih I tudjih, pred takvim stvarima samo treba tražiti signal u  kojem ćete testirati I spoznavati nove djelove svoje unutrašnjosti, jer ispravljati "krive Drine"… 

Nikada nije kasno za promjene, ali uvijek imajte na umu da se glavne “crte” formiraju do pete godine života. 

Vraćajući se ponovo na odredjedne situacije, zapravo vidim koliko je malo hrabrih. Uplašeni od sebe samih, ljudi uvide koliko su izgubili čistotu duše I onda vam zavide duboko u sebi, a na glas karakterišu taj vaš stil kao zastareo Ili možda I kao izumro. Koliko je većini teško ostati čist u moru prljavštine koja se širi kao kuga. Ali neka vas to ne vrijedja to je samo ne prihvatanje njihove istine, jer najteže je zapravo priznati sebi.

Svakako vi koji prepoznajete problematiku, u početku ste sigurno posmatrali takvo ponašanje kao bezobraluk jer “odakle im pravo da pričaju I komentarišu, a ne vide sebe”, a onda shvatite da baš to I rade kako bi opravdali sebe. Onda se nasmiješite, prihvatite I nastavite svojom rutom.

Pa onda kroz neki tako obično-neobični razgovor čujete rečenice koje su promijenile nečiji život I koje su sada došle I do vas.   Ako tražite nešto, pomoć, smjer, istinu, podršku, bilo šta, znajte da  ćete to I dobiti, samo malo strpljenja.  Pa tako jedna priča kaže da kada vjetar duva, treba sagnuti glavu i sačekati dok oluja ne prodje, a onda kada prodje uspraviti se I nastaviti dalje. Kroz jedan običan I vrlo opipljiv primjer dobijete toliko toga.

Uvijek zahvalni I skromni doći ćete do svoje, prirodne, sreće. Pa opet I poslije svega možda se desi još koji izuzetak kojem ćete baš vi biti od pomoći, kao što je I neko vama, jer kako kažu samo rijetki prepoznaju rijetke.  

     

Jelena Kopitović, 05/02/2020, 15:34