Loading...

Kada sam dodirnuo klavir...Novak Pavličić

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

U utorak, 28. jula u 21h, mladi pijanista Novak Pavličić (rođen 1987. godine, u Benkovcu, Hrvatska) je u sali Ministarstva kulture na Cetinju održao koncert, kao jedan od učesnika osmog Međunarodnog muzičkog festivala Espressivo.

Novak Pavličić je diplomirao sa najvećom ocjenom na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi profesora Vladimira Bočkarjova ruskog pijaniste i pedagoga, učenika Lava Naumova. Tokom studiranja pohađao je seminare mnogih eminentnih profesora i pedagoga kao što su: Vladimir Ovčenikov, Polina Osetinskaja, Natalija Trul, Vladimir Viardo, Dmitrij Baškirov, Emanuel Krasovski, Klaudio Martinez Menez. Uspješno je nastupao u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Španiji, Francuskoj i Švedskoj. Tokom seminara koji je pohađao u Francuskoj dobio je poziv da nastavi svoje magistarske studije u Barseloni (ESMUC) u klasi profesora Pijera Reaka. Novak je završio magistarske studije 2014. godine nastupom u Teatre Iliure Barcelona.

Nakon održanog koncerta, cetinjska publika je svoje uživanje iskazala gromoglasnim aplauzom, što je najbolji pokazatelj da je mladi pijanista ispunio očekivanja.

Predstavnici Culture Corner tima su imali priliku da nakon koncerta kratko razgovaraju sa Novakom Pavličićem, koji nam je rekao da je muzikom počeo da se bavi kada je imao 9 godina i da je presudan momenat, kada je shvatio da je muzika njegov životni poziv, trenutak kada je prvi put dodirnuo klavir.

Novak je učestvovao na mnogobrojnim državnim i međunarodnim takmičenjima od kojih su najznačajnije prve nagrade sa takmičenja u Šapcu (Srbija) 2002., 2003., 2004. i 2005. godine, zatim prva nagrada na takmičenju Vojislav Vučković (Beograd), treća nagrada Frederik Šopen u Rimu, kao i treća nagrada i nagrada publike na prvom Međunarodnom pijanističkom takmičenju Manja (Podgorica, 2015. godine). Na pitanje šta bi posebno, osim nagrada, istakao iz svoje biografije, naznačio je da su mu koncerti ipak najdraži i najbitniji.

Za koncert na Cetinju, Novak je pripremio program koji uključuje Šumanove Dječije scene i Listovu h mol Sonatu. Polazeći od toga da je Listova h mol Sonata jedna od najprivlačnijih kompozicija koja je tehnički izuzetno zahtjevna, na pitanje kako bira program kojim će se predstaviti publici, Novak je ukazao da se odlučuje za kompozicije koje imaju čemu da ga nauče.

Organizatori osmog Međunarodnog muzičkog festivala Espressivo su Novaka Pavličića najavili kao pijanistu čija kombinacija toplog zvuka i virtuoznosti ga stavlja u red vodećih mladih umjetnika u regionu, što nas je inspirisalo da od Novaka zatražimo savjet za mlade ljude koji tek treba da se odluče za poziv pijaniste: "Neka rade ono što vole najbolje što mogu..."

Novak Pavličić, kojeg ćemo, kako nam je rekao, morati da sačekamo za odgovor na pitanje da li mladi pijanisti imaju budućnost u Crnoj Gori, sljedeći koncert će održati u Dvorcu kralja Nikole u Baru, u subotu, 8. avgusta sa početkom u 22h. Koristimo priliku da preporučimo da uživate u istom repertoaru koji je Novak pripremio za barsku publiku.

Priredila: Sanja Radusinović, Culture Corner tim, Cetinje, 28. jul 2015. godine