Loading...

Sve nijanse poruke sa Saturna

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Dok sam sa osmogodišnjim Simeunom i njegovim drugarima pregledala naslove knjiga KIC-ove "Biblioteke na otvorenom", čula sam komentar njegove mame da Simeun "ne izlazi iz KIC-a". Divna informacija! Upoznajem se sa njegovom mamom i komentarišemo, pune utisaka, džez mjuzikl "Poruka sa Saturna", američkog kompozitora Ilaja Jamina kojim je otvoren ovogodišnji "Mjesec poštovanja džeza". Umjetnički vođa i pijanista benda je Ilaj Jamin, dok je režiju potpisao Zoran Rakočević uz asistenciju Anđelije Rondović.

Kvantni fizičari ističu da su naša tijela sačinjena od 99,9% prostora. Ako sav taj prostor izuzmemo iz atoma, elektrona, neutrona itd., koji čine molekule tijela, ostaje fizička materija veličine polovine zrna pirinča. Mi smo prostor koji ispunjava energija...a muzika? Muzika je živa energija! Vjerujem da živi i razvija se u posebno biće koje razumije, podržava, mazi, plače i smije se sa nama. Osluškuje nas i notama obavija u zagrljaj boja kojima ne znamo imena iako ih vid detektuje svakog dana. Kako? Austrijski filozof Ludwig Wittgenstein je smatrao da su granice našeg jezika granice našeg svijeta i u tom pogledu bi se moglo zaključiti da živimo u svijetu od dvadesetak boja. Zato mislim da nas veličanstvo Muzika odvlači u "širinu i dubinu" i upoznaje sa..."Marsala", "Woodbine", "Titanium", "Toasted Almond" i drugim bojama.

Još mi dužice nose otisak "Biscay Bay", posebne nijanse plave, sa scene na kojoj su učestvovali učenici niže i srednje muzičke škole "Vasa Pavić". Tinejdžeri Meri, Lu, Vilijam i Bibi-Veliki prasak, dvije vokalne grupe učenika koji igraju Asteroide i Sazvježđa, plesna grupa Zvijezde, gudački kvartet učenika i džez ansambl nastavnika škole, su nas postepeno vodili do ključa galaksije, koji se shodno porukama od Zemlje, Vode, Vazduha i Vatre, stalno mijenja, ne može se vidjeti, predstavlja proljećni dan koji treba potražiti u priči svakog od nas na neki način, kroz vatru...u MUZICI.

U pripremi mjuzikla učestvovali su nastavnici pjevanja i hora Zorana Latković i Saša Barjaktarović, koreograf Viktorija Strugar, koji mogu samo da budu ponosni na male a velike umjetnike koji su na sceni ulili ljubav, ljepotu i slobodu...sopstvenu, svojih nastavnika i svih onih koji su im pružili podršku da imaju priliku da opuste svoje tijelo i um – pokretima i glasom. Uspjeli su da mi zauvijek utkaju u ganglije: "Da bi se bol prevazišao, bol mora i da se osjeti...Muzika je vaše nasljeđe..." U pravu ste, "it's not just a song for me" i zaista liječi (A Healing song).

Džez u aprilu...mjesecu idealnom za promjene i radu na sebi, me navodi na energiju lijepog i energiju životnosti koje nude institucije kulture. Svojim tekstovima koji su osvrti i lepeza probuđenih osjećanja tokom nekog događaja pokušavam da pokrenem neka pitanja, svjesna da ne mogu da mijenjam svijet ali mogu, iz duše, da pustim koju kometu po okruženju u kojem živim.

Crna Gora - tako mala a tako prelijepa zemlja sa skromnim brojem stanovnika. Kako ne uspijevamo da učimo od drugih i iskoristimo svoje prednosti? Upirem prstom na Irsku u ovom slučaju. Zašto? Sigurna sam da bi, u toj zemlji koja je za dvije decenije napravila ekonomski bum jer je dovoljno pažnje posvećivala predškolcima, osnovcima, srednjoškolcima i studentima, svakog mjeseca imali priliku da uživamo u džez mjuziklu - "Poruka sa Saturna". Iako nismo bogata zemlja, ne moramo da budemo duhovno siromašni!

Zašto i do kada ćemo se stalno izvlačiti da je novac problem kada je kultura u pitanju? Do kada ćemo je držati da bude poslednja u redu na čekanju? Do kada će par hiljada eura za kulturni događaj jednom mjesečno biti propraćen prevrtanjem očima od strane onih, koji ako je neki "događaj na koji treba biti viđen" se ipak pojave a, nažalost, mogu itekako da utiču na budžet za ovu oblast?

Hej vi! Da...vi, koji donosite odluke i kreirate nam uslove života, znamo da nismo u Irskoj, ali moram da vam prenesem jednu poruku koja se prenijela od usana do usana onih koji su tokom dvije noći uživali u energiji i emociji svih učesnika mjuzikla – želimo da "Poruka sa Saturna" bude dio redovnog repertoara.

Možete vi to...Pogledajte dlanove...Vratite nam ključ galaksije.

Priredila: Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Podgorica, 23. aprila 2017. godine

Fotografija: Culture Corner tim

Prijatelj teksta: #TelenorFondacija