Loading...

Svjetlost sedamnaest novogodišnjih ukrasa

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Dvadeset peti dan decembra, sunčan i tih, šepuri se svjestan dobrote prvog mjeseca zime koju nam je pružio u prethodnom periodu – da okačimo šaleve, zaboravimo na rukavice – jer toplinom nas grli i prijateljski uvodi u 2017. godinu.

Na svim društvenim mrežama primjećujem fotografije ranije okićenih jelki koje potvrđuju potrebu da svijetli, šareni i delikatni ukrasi unesu svu radost praznika, fotografije toplih i mirisnih napitaka uz dobru knjigu ili film koji teže miru i obnavljanju energije...fotografije koje, svaka za sebe, predstavljaju važne djeliće životne puzle koji je čine potpunom a time i svojom.

Razmišljam o sjaju koji će prštati u bezbroj slika koje se ogledaju u razigranim krhkim staklenim kuglama na našoj, Culture Corner, jelci. Svaka nosi posebnu priču koja se završava na isti način – našom zahvalnošću.

Prva kugla...plavo-bijela, poput boja novogodišnjih ukrasa našeg glavnog grada, koji je podržao projekat da danas Culture Corner može da se nazove prvim portalom za besplatnu promociju kulturnih događaja u Crnoj Gori. Druga kugla...plavo-srebrna, poput boja Telenor fondacije, donatora koji je uljepšao naš prvi rođendan poklonivši nam sredstva da unaprijedimo portal i uvedemo nove sadržaje koji će ojačati promociju u oblasti kulture...Hvala.

Šest kugli nam prepričavaju sva ona divna druženja sa ovogodišnjih izleta – naših Kulturnih subota. Vidim Anu kako se vere na sva ona mjesta na koja se drugi ne usuđuju, jer želi da nas ovjekovječi na svoj način. Goga me začikava još od studentskih dana, pa joj naše subote dođu kao izgovor da me još više nasmije od srca, ukazujući mi ovih dana da Nova godina pada u subotu, i da bi mogao da se organizuje jedan "kulturni doček". Čujem sebe kako Daru po ko zna koji putem zovem Radom ne znajući šta me to tjera da preimenujem našu damicu koja nam je od prvog organizovanog izleta ukazala povjerenje da sa nama podijeli svoje slobodno vrijeme. Zovem Milenu i Anu da je vrijeme za polazak dok prave najbolje selfije u predivnoj crnogorskoj prirodi, kojoj kao i mi, ne mogu da odole. Osjećam požrtvovanost i ljubav jedne majke, Tajči, prema ćerki, Jovani, koja joj uspijeva osmisliti i pružiti trenutke za pamćenje – čast nam je što smo i mi dio tih uspomena. Posmatram Suzanu koja najviše uživa u muzičkom izboru dok vozimo se ka svim onim mjestima koji će, neki od nas, vidjeti prvi put. Osmjehujem se Kajinim riječima "Sale, ovo je predivno", kao da stvorili smo sve te pulsirajuće kutke kulture a ne da su nam godinama nazad dati da uljepšamo duše. Miriše mi kafa sa Kučkih korita koju je Milena vrijedno zgotovila da budemo orni pri osvajanju Grla sokolovog. Diksijevi smijeh i energija plijene druge zahvalni što baš takva je – drugačija i svoja. Nešo nas iz prikrajka sa GoPro kamerom začikava svojim paparaco umijećem. Boro kao najbolji tata na svijetu prati svaki korak bistrice, Čarne, koja je do skoro bila najmlađi član naše posade, dok joj se nije rodila sestra Lena. Ivana, njihova mama, koja pokazuje kako se može biti organizovan i kako se može naći način da ne propustimo da uživamo u svakom trenutku – samo da nekako je ipak na nama da to prelomimo u glavi...ona primjer je da moguće je. Sumiraću ove predivne, sjajom duše obasjane, kugle...svaki izlet nam donosi neko novo uzbuđenje bez obzira da li je to muzej, ušuškana botanička bašta, bistre oči vodenih krajolika, skriveno mjesto koje vidimo prvi put. Svaki izlet donese nova bića koja nam prenose neku važnu poruku, snažnu ideju ili nas navode na razmišljanje da iznova preispitamo sebe i put kojim smo krenuli...Hvala.

Deveta kugla sa likom Kulturka...nagradna igra i organizacija izložbe likovnih radova djece od 5 do 8 godina "Kulturko na kulturnom događaju" u KIC-u Budo Tomović, kojima smo obilježili prvu godinu rada portala zahvaljući podršci prijatelja sa kojima sarađujemo a koji su i djeci i nama učinili ugođaj od plesa balerinica iz umjetničkog centra Mystic, preko malih glumaca radionice Dušanke Rabrenović i melodije "Flautica" Muzičke škole Tivat do predivnih riječi književnog i likovnog kritičara, Miluna Lutovca:

"Zašto se Culture Corner tim odlučio da svoj prvi rođendan proslavi baš na ovaj način i baš u društvu konkursom prozvanih, malih, još uvijek neotkrivenih talenata. Jedan od razloga je upravo taj što Culture Corner tim liči na taj konkursom odabrani svijet. I on nam kao i djeca i njihovi crteži na jedan slobodan, spontan i iskren način evo već godinu dana šalje poruke o svom viđenju svijeta i baš kao i mali crtači pita se o njegovoj ulozi u njemu. I on je, kao i dječiji crtež – ogledalo osjećanja, potreba i želja, ali i strahova i onog o čemu ni jedni ni drugi najčešće nijesu u stanju da govore riječju, ali mogu linijom, bojom i slikom…

Kulturko se uselio negdje između šare i šaranja, crteža i slike, tj. potrebe da se linija pretvori u priču i da se njome uz malo boje nešto objasni. A, šta to ima da se objasni, danas, kada se sve ili skoro sve zna. Na sceni javnog života, između borbene crvene, životne zelene, emotivno žute i prošivene raznoraznim strahovima crne boje ugurao se i naš Kulturko plave boje. Plava, Kulturkova boja asocira na mir, razumijevanje – ravnotežu. U dječijim crtežima širom planete, plava se boja tumači kao potreba za druženjem – poziv na igru.

Kormilar našeg večerašnjeg druženja je Kulturko u njegovoj mornarskoj majici! Nećemo večeras o onome čemu su nas pristigli radovi poučili. Na šta su nam skrenuli pažnju, alarmirali čula, a bilo je i toga. Navešću samo djelić, djelića, više pitanje – za sve nas. Ako se Kulturko na nekom od crteža nalazi u praznoj bioskopskoj ili pozorišnoj sali šta bi to trebalo da znači? Zar ta slika, prenesena iz oka i srca jednog osmogodišnjaka na papir nije opomena da kultura može da odleprša i u neke “toplije krajeve”. No, večeras smo ovdje u ime slavljenika i onih koji to slavlje svojom kreacijom napraviše još ljepšim. Neka Kulturkova želja bude cijeđeni sok od žute, zelene i plave boje – neka digne pehar sa srećnim napitkom – za pune i vesele sale naše kulture. Zato je, uostalom, Kulturko i rođen!"...Hvala.

Deseta kugla...sa likom Malog princa. "Biblioteka na otvorenom", koju smo zahvaljući upravo jednoj Kulturnoj suboti uspjeli da osmislimo, napravimo i poklonimo našim prijateljima – KIC-u Budo Tomović, koji nas podržavaju od samog početka savjetima, predlozima i ustupanjem prostora...čijim otkucajima SRCA KULTURE GRADA nam daju snagu i podršku da nastavimo putem kojim smo krenuli...Hvala.

Jedanesta kugla...humanitarni događaj Kutak želja koji smo 18. novembra organizovali u Delta Citiju sa Zavodom za metrologiju, koji su nam pomogli da događaj dobije i edukativni karakter, a u cilju prikupljanja sredstava za Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju "Tisa" u Bijelom Polju. Boravak u njihovim prostorijama prije nedelju dana potvrdio mi je uvjerenje da bi cilj svakog od nas trebao da bude da se toliko proširimo davanjem drugima...da bi mogli primiti čitav novi svijet u Sebe....Hvala. Dvanaesta kugla...svi naši prijatelji koje sam do sada pomenula a kojima se pridružuju donatori slatkih zalogaja za Kutak želja: Hotel Hilton, Hotel Podgorica, Hotel Ziya, CentreVille Hotel & Experiences, restorani Leonardo i Carine, Anin Medeni Kutak, Čarolija, Sonja i Korzo kao i donator specijalnih popusta za nabavku potrebnih uređaja za djecu iz Centra – kompanija MakroMikro...Hvala.

Trinaesta kugla..svi naši drugari koji nam priteknu u pomoć idejama, energijom, vremenom i iskustvom da realizujemo sve planirano i razmislimo o sljedećim koracima kao i svi mediji koji nas prate i pružaju kolegijalnu podršku...Hvala.

Četrnaesta kugla...poseban, drugačiji i uporni Culture Corner tim...učite me da izađem iz svojih orbita i izazov pretvorim u priliku...Hvala.

Hm...14. Ostale mi tri. Neka budu želje...i neka se ostvare.

Petnaesta kugla...da budemo dobri, iskreni, strpljivi, tolerantni i privrženi.

Šesnaesta kugla...da prihvatimo sve što nam život donese odgovarajući povjerenjem, zadovoljstvom i optimizmom.

Sedamnaesta kugla...vjerujući svakoj riječi posebne umjetničke duše, Fride Kahlo, da je snažan onaj ko može da se smije i time napusti sebe i postane svjetlost, želim puno smijeha i radosti u godini koja je pred nama. Svijetlimo...

Priredila: Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Podgorica, 25. decembra 2016. godini

Fotografija jelke u Centru za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju Tisa, Bijelo Polje: Culture Corner time

Prijatelj teksta: #TelenorFondacija