Reklamni
baner

Reklamni
baner

Riječi...

Kada sam dodirnuo klavir...Novak Pavličić

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

U utorak, 28. jula u 21h, mladi pijanista Novak Pavličić (rođen 1987. godine, u Benkovcu, Hrvatska) je u sali Ministarstva kulture na Cetinju održao koncert, kao jedan od učesnika osmog Međunarodnog muzičkog festivala Espressivo.

● ● ●

Violina me je gradila kao čovjeka...Miran Begić

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Posmatrajući Mirana Begića na sceni, kada sam prisustvovala prvi put njegovom koncertu u Podgorici prije par godina, sjećam se da sam pokušavala da dokučim kako tačno dolazi do preobražaja, ali to je bilo kao da pokušavam da odgonetnem trik mađioničara čija je vješta ruka prebrza za golo oko. Moj unutrašnji doživljaj tokom koncerta kao da je donio konačnu odluku – da je to nešto najbliže što ću ikada prići čitanju nečijih misli kroz tonove...Bilo je zadovoljstvo posmatrati ga izbliza dok udahnjuje život violini – instrumentu za koji je Džon Markeze, autor knjige – Graditelj violina, napisao: "Violina izaziva u čovjeku nešto što nijedan drugi instrument ne može, nešto izuzetno, čarobno i dirljivo. To su Bahova matematička čuda, jecaj ciganske melodije, Betovenovo dostojanstvo puno bola u Koncertu u C-duru. To je Isak Štern koji svira uspavanku. To je nešto najbliže ljudskom glasu. Nijedan drugi instrument nije obavijen tolikim slojevima mita i nauke."

● ● ●

Pjevanje je talas pun ljubavi...Emilija Minić

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Danas, kada smo se svi zaglavili u svijetu maski kako bi sakrili pravo lice i emocije, uspjela sam da pronađem 10 godina mlađu sagovornicu sa kojom je razgovor tekao lako...poznato.

● ● ●

Plodovi srca lutkarskog festivala

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Četvrtak...9. septembar 2015. godine. U kalendaru na mobilnom telefonu važan datum – otvaranje IV Međunarodnog festivala lutkarstva Crna Gora – Podgorica. Smajli sa srcem u očima, koji sam postavila kao napomenu da se organizujem i budem dio jedne divne i humane priče, prirodno je bio tu po uzoru na slogan festivala: VEĆ U SRCU...

● ● ●

Čarolija u Gornjoj Lastvi

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Sunce nad morem se preliva bogatstvom svog dubokog akvamarina...čini mi se da iz luke dopire muklo zveckanje sa jarbola jedrilica koje se ljuljuškaju. Mediteran...prelijepo more i božanstvena klima. Način života i razmišljanja.

● ● ●

Heroji sa Muzičke akademije

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Note...inspirišu nas da volimo, maštamo, kreiramo i suočimo se sa sobom. Note, baš kao i riječi, imaju energiju. To što je ne vidimo ne znači da ne postoji. Braniću ovaj stav Egziperijevim mislima da se suština očima ne može sagledati i da čovjek samo srcem dobro vidi.

● ● ●

U carstvu knjiga Cetinjske gimnazije

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Negdje sam pročitala da svako umjetničko djelo koje traje kroz istoriju nosi u sebi mudrost, posebnu energiju, višu silu koje mu daju snagu da bude trajnije od zvijezda... Zašto? Kada gledamo u zvijezde, naš pogled do njih putuje oko 8 i po minuta...zato, baš u trenutku kada ih gledamo one nisu tu i moguće je da zbog kosmičkog zakona one više i ne postoje...a umjetničko djelo živi, tu je...čak i ako je dio fundusa, koji nikada nije izložen - traje, diše, čeka svoj trenutak i nosi u sebi tragove prošlosti iz koje potiče.

● ● ●

Scena...mjesto gdje se čuda dešavaju

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Vladimira Domazetovića je nemoguće ne primijetiti. Komunikativan, duhovit, drugačiji...Buntovan, ali na zavodljiv način. Dok govori, priča cijelim tijelom. A dok svira?

● ● ●

Uz otkucaje srca kulture grada...

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Titograd u kojem sam rođena polako nestaje...Tek poneki obris, ulica, ćoškovi koji su izbjegli novogradnju...Pamtim neka kredom ispisana imena koje ni kiša nije mogla da spere. Pamtim upakovana očekivanja i male čežnje koje su upila stabla sad već nestalog drveća u Hercegovačkoj ulici. Pamtim uživanje u igri i bezbrižnost zbog umrljane i prašnjave odjeće…

● ● ●

Kutak želja u plavom...

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Više od mjesec dana je prošlo od kada su Nevladino udruženje Kutak, Culture Corner tim i Turistička organizacija Podgorice organizovali, uz podršku Capital Plaza Centra, humanitarni događaj – Kutak želja...a ja i dalje pomjeram vrijeme pisanja teksta jer se utisci još uvijek sabiraju.

● ● ●

Svaka interpretacija i priča o prohujalom zapravo je i priča o nama samima...

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Nema sumnje da sam, čitajući biografiju Dušana Medina, postala svjesna da planiram da organizujem intervju sa mladim čovjekom čija će djelovanja odjeknuti Crnom Gorom. Sa svojih 25 godina već može da se pohvali sa Lučom za odličan uspjeh tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja, stipendijama za najbolje studente opštine Budva, završenom osnovnom školom za muzičko obrazovanje (gitara), završenim Filozofskim fakultetom u Beogradu (odsjek arheologija), članstvom u KUC Stefan M. Ljubiša iz Budve, Udruženju Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu "Drobni pijesak", Društvu za razvoj ekologije (Buljarica), Društvu arheologa Crne Gore, Srpskom arheološkom društvu i Društvu konzervatora Srbije. Dušan Medin je dopisnik i saradnik internet portala Butua i Montenegrina, Primorskih novina i član redakcije časopisa Paštrovski almanah itd.

● ● ●

Kad jaganjci...

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Poslednja martovska nedelja polako je kucala na kapke obavijene tragovima kratkog sna. Radio svira bluz...Posmatram sa terase zaostavštinu hladnih vjetrova koju će ubrzo porobiti sunce...

● ● ●

Vrijeme je iskočilo iz zgloba...

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

"U književnosti je sve moguće. Pojavi se nešto što biste željeli da napišete, ali se to ne uklapa ni u jednu postojeću formu, stoga, izmislite novu formu – i priča je moguća. Novi roman nije više autoritet, već "uspomena u nestajanju". On nije puki prostor linearne komunikacije koja oponaša vrijeme i lišava nas zadovoljstava iz čekaonica malih jezika. Roman budućnosti, možda bi tako govorio osamdesetogodišnji Kiš, da mu je bilo "odobreno" da ostari, morao bi da bude, u isto vrijeme, prisutniji i nenametljiviji, nego ikada ranije. To bi bio roman preplitanja u kojem se vremenski poredak izvrće kao rukav ili nogavica. Roman budućnosti bio bi onaj u kojem ne postoji centar, nego se po nevidljivom koordinatnom sistemu migracija ideja (njihove prisutnosti ili odsutnosti), centar postaje ili gubi".

● ● ●

I zidine su drhtale...

Marta Pasković, Culture Corner tim

Nema svako od nas tu privilegiju da razumije, cijeni i poštuje operu i svu ljepotu kojom odzvanja operno pjevanje. Sebe vidim među neprivilegovanima i nesvrstanima, ne razumijem emociju koju prenosi takav način pjevanja, muziciranja. Nisam se nikad ni trudila, čak nisam ni pogledala izvedbu niti jedne opere. Sve do sinoć, kada je čuvena "Carmina Burana" u produkciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, zatresla suve zidine ljetnje pozornice u Tivtu i na Svjetski dan muzike najavila početak "Purgatorija 2016".

● ● ●

Moj Galebe...

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Terasa zbog koje moja rodna kuća već godinama unazad mami uzdah prolaznika...u ovom trenutku mi jako nedostaje. Iako je četiri godine prošlo, još uvijek ne mogu da se naviknem da dom, u kojem sada živim, ne može da mi priušti omiljeni pogled na rijeku Moraču kroz gusto granje bagremova. Nedostaje mi taj mir kada se sakrijem iza saksija gusto posađenog cvijeća i upijam rečenice i rečenice klasika koji me podsjećaju da lijepo je usporiti, jer u nametnutom brzom ritmu života danas se malo ko vraća povećim tomovima knjiga. "Nemamo vremena..."

● ● ●

Pozorište, hram ideja i dobrih namjera

Marta Pasković, Culture Corner tim

Nije floskula, niti je nemaštovit zaključak, ali zbilja je nekada potrebno početi od kraja. Mislim da je odličan primjer ove moje tvrdnje predstava koju sam sinoć sa uživanjem odgledala u Kulturnom centru "Nikola Đurković" u Kotoru.

● ● ●

Spontanost je najsavršeniji oblik postojanja...

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Primijetila sam da mi sve važno ulazi u život kroz vrata "sitnica". Te 2014. godine, u jednom trenutku gdje mi se prekretnica učinila neprihvatljivom, sinonim "vrata" je bio jedan zid boje bijele kafe...

● ● ●

Svjetlost sedamnaest novogodišnjih ukrasa

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Dvadeset peti dan decembra, sunčan i tih, šepuri se svjestan dobrote prvog mjeseca zime koju nam je pružio u prethodnom periodu – da okačimo šaleve, zaboravimo na rukavice – jer toplinom nas grli i prijateljski uvodi u 2017. godinu.

● ● ●

GDJE SMO...?

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Subota.

● ● ●

Satori sa Božom Vrećom

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Ređaju se oblaci koji nose kišu dok ih posmatram sjetno sa terase. Tako zgusnuti bore se sa tamnim pramenovima svjetlosti koji će se preliti u mrak. Razmišljam o poslednjim događajima koji su obilježili prethodna dva mjeseca i uz poluosmijeh konstatujem da ovo je onaj trenutak kad bi duševna mekota sevdalinki otpustile emocije koje sputane tabore duboko u kalusu. A važno je...pustiti glas. Posebno jedan...magičan, harizmatičan, zavodljiv, slobodan, jak, anđeoski...svoj.

● ● ●

Sve nijanse poruke sa Saturna

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Dok sam sa osmogodišnjim Simeunom i njegovim drugarima pregledala naslove knjiga KIC-ove "Biblioteke na otvorenom", čula sam komentar njegove mame da Simeun "ne izlazi iz KIC-a". Divna informacija! Upoznajem se sa njegovom mamom i komentarišemo, pune utisaka, džez mjuzikl "Poruka sa Saturna", američkog kompozitora Ilaja Jamina kojim je otvoren ovogodišnji "Mjesec poštovanja džeza". Umjetnički vođa i pijanista benda je Ilaj Jamin, dok je režiju potpisao Zoran Rakočević uz asistenciju Anđelije Rondović.

● ● ●

Sve mi dobro znamo, al’ se malo pretvaramo

Marta Pasković Kočović

Da je Nušić svevremenski pisac dokazala nam je i sinoćnja izvedba mjuzikla “Mister Dolar” u produkciji beogradskog Pozorišta na Terazijama.

● ● ●

Meandri Marije Tošković

Milun Lutovac

Pitanje koje zaokuplja naše doba je da li živimo u svijetu simbola ili svijet simbola živi u nama.

● ● ●

Umjetnost u doba kulture

Milun Lutovac

Granica je šav, a ne procjep.

● ● ●

Osmijeh grije lica

Olivera Banović

Pune sale. Velika i mala. Nasmijana lica. Velika i mala. Na momente haotično. Na momente fantastično. Plač, smijeh, opet plač i na kraju smijeh. Takva je ukratko bila atmosfera na VI Međunarodnom festivalu lutkarstva, Podgorica – Crna Gora 2017 (13-17.09.2017.godine).

● ● ●

Romantična ruta od Hajdelberga do Regensburga

Snežana Burzan

“Bila jednom jedna...” Svaka bajka širom svijeta počinje na isti način, zar ne? Kada kažemo ili makar pomislimo na Njemačku, većina nas sa Balkana vidi snažnu, moćnu državu smještenu u centralnom dijelu Evrope, sa više od 80 miliona stanovnika. Vidimo jednu od najvećih industrijskih sila svijeta sa najvećom produktivnošću i državu u kojoj skoro nema nezaposlenih! Vidimo zemlju bogate kulture, filozofa, pjesnika, slikara...

● ● ●

U pjesmama najbolje izrazim sebe...

Sanja Radusinović, Culture Corner tim

Sprovodeći ideju pilot projekta Nevladinog udruženja Kutak i tima Culture Corner portala, "Kulturna subota", zapazili smo da su čak tri izleta uključivali posjetu oblasti grada pod Trebjesom – Nikšića. Grada koji mi je, tokom ovog ljeta, bio omiljeni kutak za odmor duše.

● ● ●

Vrijedi pogledati

Rezultat projekta Kultura Crne Gore na klik (Glavni Grad Podgorica) i Klik za kulturu (Telenor Fondacija)