Reklamni
baner

Reklamni
baner

Crvena zvijezda nad Rusijom

Crvena zvijezda nad Rusijom

  20:00, 26.04.2018

U galeriji Tate Modern u Londonu, do 18. februara možete pogledati izložbu "Crvena zvijezda nad Rusijom" koja nudi jedinstvenu vizuelnu istoriju Rusije i Sovjetskog Saveza od 1905. godine do smrti Staljina, viđena očima umjetnika, dizajnera i fotografa.

2017. godina je obilježila stogodišnjicu Oktobarske revolucije. Pokret je donio nadu, haos, heroizam i tragediju dok je Rusko carstvo postalo Sovjetski Savez, pretrpjelo je revolucije, građanski rat, glad, diktaturu i nacističku invaziju. Nova vizuelna kultura je nastala i transformisala tkivo svakodnevnog života.

Srž ove izložbe dolazi iz izuzetne zbirke fotografa i grafičkog dizajnera David Kinga (1943-2016). Započeo je svoju kolekciju od preko 250.000 predmeta koji se odnose na ovaj period dok je radio zaThe Sunday Times Magazine 1970-ih godina. Kolekciju su kupili predstavnici galerije Tate Modern 2016. godine.

Na ovoj izložbi se mogu vidjeti propagandni posteri, printovi i fotografije koje je King prikupio a koji su sa potpisima Ela Lissitykog, Gustava Klutsisa, Dmitrija Moora, Aleksandra Deineke, Nine Vatoline i Yevgenyja Khaldeia, od kojih su neki sa jasnim tragovima državne cenzure.

Link: Red Star Over Russia: A Revolution in Visual Culture

Izvor: TATE MODERN

Nema komentara za ovaj događaj

Vrijedi pogledati

Rezultat projekta Kultura Crne Gore na klik (Glavni Grad Podgorica) i Klik za kulturu (Telenor Fondacija)