Reklamni
baner

Reklamni
baner

51. Hercegnovski zimski salon

51. Hercegnovski zimski salon

  23:50, 26.04.2018

U četvrtak 1. februara u galeriji Josip Bepo Benković otvara se 51. po redu Hercegnovski zimski salon.

Na salonu će se publici predstaviti 23 autora iz Crne Gore i regiona, pedagozi-profesori na likovnim i akademijama umjetnosti.

Selektor ovogodišnjeg salona je slikar mr Vojislav Kilibarda. Biće dodjeljene tri novčane nagrade o čemu će odlučivati tročlani žiri u sastavu Vuk Vuković dr produkcije, predsjednik žirija, I članovi Vanja Berberović fotograf I Marko Petrović Njegoš vajar.

Novljanima će se predstaviti Aldemar Ibrahimović, Nikola Simanić, Dino Karailo, Olivera Eraković, Anka Gardašević, Nada Arnaut, Vladimir Đuranović, Ivana Radovanović, Željko Reljić, Predrag Milačić, Marija Kapisoda, Nataša Đurović, Draško Dragaš, Zdravko Delibašić, Katarina Švabić, Predrag Terzić, Mišo Filipovac, Irena Knežević, Taida Jašarević, Jasmina Gavrankapetanović, Ana Hušman, Nela Darmanović i Rajko Bizijak.

Najveći broj autora je sa Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja, Fakulteta umjetnosti Univerziteta Donja Gorica, Fakulteta za vizuelne umjetnosti u Podgorici. Osim njih, na Salonu će učestvovati profesori sa Akademija likovnih umjetnosti iz Beograda, Kragujevca, Trebinja, Sarajeva, Prištine, Zagreba i Nove Gorice.

Salon će otvoriti predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore Igor Rakčević ,a u ime opštine Herceg Novi ,prisutne će pozdraviti predsjedenik skupštine dr Miloš Bigović.

Salon prati reprezentativan katalog koji je grafički uobličio dizajner Voislav Bulatović.

Salon će biti otvoren do 1. marta 2018 godine.

Ovogodišnji Salon, po definiciji presjek stanja u savremenoj vizuelnoj kulturi, kvalitativno je određen ne samo autorskim senzibilitetom selektora, već i likovnim izrazom umjetnika i umjetnica koji sveobuhvatno i refleksivno prikazuju svijet oko sebe. U tom smislu, saglasani smo sa selektorskom percepcijom da „živimo vrijeme u kojem ne postoji etablirana dominantna poetika u bilo kojoj vrsti umjetnosti“ zbog čega jednoglasno dodijeljujemo:

III nagradu – Željku Reljiću za rad Koketa

Suptilnost forme oličena u radu Koketa kao da slika autorov iskaz o sagledavanju čovjekove potrebe da se fizički ističe ne bi li se nekom dopao. Kontrasno u čovjeku prikazano je kroz kontrast moći željeza i drveta, hladnoće i topline koji su u sinergiji i međusobno se ne isključuju.

II nagradu – Nikoli Simaniću za rad Sjaj

Autor iz nadrealističke inspiracije predstavlja metaforu o mapi i teritoriji poigravajući se sa neslaganjem između ljudskog doživljaja realnosti i prirode imanentne samoj realnosti. Koristeći različite tehnike – od fotografije, digitalnog kolaža i lijepljenja kristala i cirkona na samnom printu, Simanić vizualizuje mistični svijet nevidljivog u vidljivom.

I nagradu – Zdravku Delibašiću Belom za rad Mirovi

Pronalazeći poetiku latinske poslovice Nomen est omen, Žiri u radu Mirovi zaista pronalazi spokoj, prijeko potreban ne samo savremenoj umjetnosti, već i društvu u cjelini. Beli raspravi svijetla i sjenke pristupa karavađovski, ostvarujući atmosferu povišenog emotivnog naboja u kojem se namjerno ističe stanje mirovanja, kao osnovnog cilja.

Žiri posebno pohvaljuje i izdvaja rad Nade Arnaut – Desire u kojem vidi kritiku savremenog društva – narcističkog u svojoj srži i spremnog da se utopi u pogledu samog sebe. Autorka vješto koristi tehnologiju novih medija preispitujući „želju“ i „želje“ u filozofskom maniru razvojne psihologije.

Nema komentara za ovaj događaj

Vrijedi pogledati

Rezultat projekta Kultura Crne Gore na klik (Glavni Grad Podgorica) i Klik za kulturu (Telenor Fondacija)