Reklamni
baner

Reklamni
baner

Elbphilharmonien Plaza - muzika i arhitektura

Elbphilharmonien Plaza - muzika i arhitektura

  23:50, 19.03.2018

U petak, 4. novembra 2016. godine otvorena je nova zgrada filharmonije u Hamburgu - Elbphilharmonien Plaza. Gradnja, započeta 2007. godine, obustavljena je prije pet godina, jer je prvobitni budžet od 241 miliona eura morao da se premaši i dostigne iznos od 789 miliona eura.

Nalazi se na obali rijeke Elbe, na mjestu nekadašnjeg skladišta duvana i čaja izgrađenog u XIX vijeku i porušenog za vrijeme Drugog svjetskog rata. Osnova stare zgrade je zadržana jer je poenta bila da se novo nađe pored starog i tako poveže u jednu arhitektonsku cjelinu.

Zgrada ima skoro 1.000 zakrivljenih prozora koji formiraju siluetu poput šatora, a na krovu je u nizu postavljeno 6.000 svjetlucavih kuglica. Krovna konstrukcija je promijenila izgled luke i grada.

Plaza je novo mjesto susreta - kružni trg na visini od 37 metara sa kog se pruža najljepši pogled od 360 stepeni na grad.

Srce filharmonije je svečana sala sa preko 2.000 mjesta. Scena za orkestre se nalazi u centru i okružena je balkonima za sjedenje. Program se kreira na osnovama mišljenja čuvenog američkog dirigenta Leonarda Berštajna poznat po izjavi da "ne postoji ozbiljna i neozbiljna muzika, postoji samo dobra i loša".

Nema komentara za ovaj događaj

Vrijedi pogledati

Rezultat projekta Kultura Crne Gore na klik (Glavni Grad Podgorica) i Klik za kulturu (Telenor Fondacija)