Loading...

Promocija monografije Šejle Kamerić "Mother is a Bitch" i razgovor sa umjetnicom u Perjaničkom domu

Perjanički dom

U srijedu, 23. oktobra u 18 h, u Perjaničkom domu biće održana promocija monografije "Mother is a Bitch" umjetnice Šejle Kamerić, kao i razgovor sa umjetnicom povodom izložbe “Firstborn” (“Prvorođena”). Na događaju će sa umjetnicom Šejlom Kamerić razgovarati kustoskinja izložbe Milica Bezmarević.

"Mother is a bitch" okuplja tekstove i slike koje reflektuju višeslojnu praksu Kamerić kroz dvije glavne linije njenog stvaralaštva: autoportrete i radove na tekstilu. Ova umjetnička djela zasnovana su na ličnim iskustvima, sjećanjima i snovima Kamerić, vodeći nas kroz globalne prostore raseljenosti i diskriminacije. Oni se posmatraju kroz prizmu roda, rada, migracija, klase i brige, prožeti isprepletanim vremenskim slojevima—prošlosti i sadašnjosti.

Tekstovi su prikazani zajedno s reprodukcijama radova Kamerićeve, istražujući teme kao što su vještičarenje, feminizam, samorefleksija, samoistraživanje i samoeksploatacija. U projektu su učestvovali Milica Bezmarević, Hana Ćurak, Iskra Geshoska, Jana Kocevska, Edi Muka, Natalija Paunić, Linda Peitz, Bojana Pejić, Mathilde Sandlarz, Milica Trakilović, Adriana Tranca i Jasmina Tumbas, a urednica je Živa Kleindienst.

Ovo izdanje objavila je prestižna njemačka izdavačka kuća Distanz, uz podršku Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG) kao jednog od partnera u publikaciji.

U razgovoru sa umjetnicom, staviće se fokus na proces nastajanja izložbe, njen idejni koncept kao i na šire otvaranje tema koje se tiču Šejline ukupne umjetničke prakse.

Izložba otvorena za javnost do 06.11.2024. godine.

Izvor: Muzej savremene umjetnosti Crne Gore

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}