Loading...

“Heroj nacije” u Tivtu

Centar za kulturu Tivat

Predstava Nikšićkog pozorišta „Heroj nacije” rađena po tekstu Ivana M. Lalića u adaptaciji i režiji Milana Neškovića, biće izvedena u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat u utorak, 22. oktobra u 20 h.

Scenografiju potpisuje Vesna Sušić, kostimografiju Margareta Šobot, a muziku grupe Autogeni trening i Azilanti.

Uloge tumače: Vladan Gajović, Biljana Keskenović, Stevan Vuković, Maja Stojanović i Ljubomir Bandović/ Nikola Vasiljević.

Dizajn plakata uradila je Vesna Sušić, a autor fotografija je Duško Miljanić.

̶  „Heroj nacije″ je po svome imenu drama upravo našega doba, ili je bolje reći našeg trenutka. U našem vremenu svi žele laskavu titulu heroja, a pogotovu ta želja dobija na značaju kroz ime nacije. Iza tog imena će se sakriti onaj koji je vještački uspostavio sukob iz koga se rađa drama, ali ne kroz živi život, već kroz ono što se zove medij. A to ime je odavno prestalo da bude spona između svijeta onih koji govore i onih koji slušaju. Sada je to svijet onih koji režiraju i nameću, onih koji vladaju po svaku cijenu, čak i po cijenu sopstvene karikaturalizacije i samodestrukcije. U tom nametanju i vladanju se razara zajednica, a pojedinac ostaje suočen sa promašajem svakog društvenog angažovanja i pitanjem ima li smisla biti dio takve zajednice, ali i sa nadom da se ličnost spasava kroz spoznaju besmisla i kroz žrtvu za drugoga. Najveće bogatstvo ovog teksta jeste u tome što se čovjek otrže od besmisla sa pobedničkom željom i ljubavlju prema životu i prema bližnjima. Ljubavlju koju ni smrt ne prekida.  ̶  napisao je o predstavi umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta Janko Jelić.

Izvor: Nikšićko pozorište

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}