Loading...

Otvorena izložba „Ton(a) melanholije” Luke Barloćija

Spomen dom "Stefan Mitrov Ljubiša"

U organizaciji  JU Muzeji i galerije Budve u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša” otvorena je izložba „Ton (a) melanholije” Luke Barloćija.

Kustos izložbe je Sandra Despotović, istoričar umjetnosti, koja je ujedno i otvorila izložbu. Moderatorka večeri je bila Ivana Domazetović a u muzičkom dijelu programa je nastupio Oleg Šljukić, učenik 4. razreda Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi, koji je u klasi prof. Igora Zenovića odsvirao valcer Fernanda Karulija. Na samom kraju prisutnima se obratio i umjetnik.

Luka Barloći je rođen 1973. godine u San Benedetu del Trontu u Italiji.  Nakon filoloških i humanističkih studija, preuzima porodični posao kao restaurator antikviteta. Oduvijek je bio zaljubljen u umjetnost, prevashodno staru, od malih nogu provodi vrijeme u potrazi za izgubljenim. Samouk u fotografiji, otkrio je svoju strast prema mladoj umjetnosti 2011, koja vremenom postaje njegova velika ljubav.  Kroz godine učenja i istraživanja sa sve većom posvećenošću, fotografija ispunjava njegove dane, vraćajući mu osjećaj pripadnosti njegovom zavičaju i prirodi, ali predstavlja i novu inspiraciju za neočekivane pravce i fotografska istraživanja nepoznatog.  Luka Barloći je pronašao u pejzažu vrijedan izvor vitalnih materijala koji doprinose povratku identiteta i prekomponuje njegov unutrašnji svijet koji će otkriti punoću, nijanse i fokus fotografije. Njegove slike prožima šarm koji ga uvijek prati i koji uspješno prikazuje stvaralaštvo kroz jedinstvenu boju i neumornu potragu za savršenom harmonijom.

Izuzetno talentovan za čitanje pravih podataka kroz simbolične reference i apstraktne reprezentacije, kroz koje nam umjetnost takođe govori više o potrazi za podsvjesnim. Prikazivanjem sebe i unutrašnje dualnosti, fasciniran simbolizmom, od evokacija smisla i metafore do ljudske osobine, gest, dnevnih rituala i lica opustošenih vremenom.  Izbor bijele i crne odgovara kreativnoj užurbanosti situacije. Na jedan ili na drugi način poezija Luke Barloćija dokazuje da je jasna u svojoj regenerativnosti, himna životu i planeti i jedinstvenoj ljepoti ljudskog pejzaža. Tokom godina učestvovao je na mnogim izložbama u Rimu, Milanu, Torinu, Veneciji, Petrovcu i osvojio je nekoliko priznanja i nagrada. U 2016. godini, pozvan je da postane član GT Agencije umjetnosti u Milanu, da bi se potom trajno preselio u Srbiju.

Izložbu možete pogledati do 20. oktobra 2024. godine.

Izvor: JU Muzeji i galerije Budve

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}