Loading...

Izložba Šejle Kamerić u Dvorcu Petrovića i Perjaničkom domu

Dvorac Petrovića

Muzej savremene umjetnosti Crne Gore sa zadovoljstvom najavljuje otvaranje samostalne izložbe savremene umjetnice Šejle Kamerić pod nazivom "Firstborn". Svečano otvaranje izložbe održaće se u četvrtak, 12. septembra u 20 h u Dvorcu Petrovića i Perjaničkom domu.

Izložba "Firstborn" biće otvorena za javnost od 12. septembra do 10. novembra 2024. godine. Kamerić kroz svoje radove, koji uključuju film, fotografiju, objekte, crteže i instalacije, istražuje teme identiteta, rodnih stereotipa i društvenih normi. Poseban fokus stavlja na percepciju i žensko naslijeđe, oslanjajući se na izrazitu empatičnost kao ključni element njenog stvaralačkog izraza.

Izložba je nastala u idejnoj kolaboraciji umjetnice sa kustoskinjom Milicom Bezmarević, iz čijeg zajedničkog kreativnog dijaloga u višegodišnjem procesu osmišljavanja izložbe nastaje i njihov zajednički razgovor, objavljen u Šejlinoj monografiji ,,Mother is a bitch’’, čiji je izdavač renomirana njemačka izdavačka kuća Distanz, a u čijem je publikovanju jedan od partnera bio i MSUCG.

Na izložbi će prvi put biti prikazan novi rad, koji je umjetnica producirala za Muzej savremene umjetnosti Crne Gore, a koji se direktno bavi temama retrogradne percepcije rodnog naslijeđa.

Šejla Kamerić, umjetnica iz Bosne i Hercegovine, prepoznata je po svom interdisciplinarnom pristupu i radu koji je izlagan u prestižnim međunarodnim institucijama kao što su TATE Modern, MACBA u Barseloni i Muzej Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu.

Njen rad Bosnian Girl (2003.) smatra se jednim od najznačajnijih djela savremene umjetnosti u regionu i dio je kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore. Njen najnoviji rad, instalacija u javnom prostoru pod nazivom “Cease”, kuriran od strane Giulie Foscari, bio je postavljen na Campo Santo Stefano u Veneciji tokom prvih sedmica 60. Međunarodne izložbe umjetnosti La Biennale di Venezia.

Kamerić je dobitnica ECF Routes Princess Margriet nagrade za kulturnu raznolikost, kao i DAAD-Berlin Artist Residency Fellowship, ONFURI nagrade u Nacionalnoj galeriji umjetnosti u Tirani i Sloboda/Freedom nagrade Međunarodnog centra za mir u Sarajevu.

Posjetioci će imati priliku da istraže i dožive radove koji su prikazivani na brojnim međunarodnim izložbama, kao i da se upoznaju sa najnovijim ostvarenjima umjetnice.

Izložbu je podržao Crnogorski Telekom.

Izvor: Muzej savremene umjetnosti Crne Gore

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}