Loading...

21. Internacionalni festival tamburaških orkestara

Bijelo Polje

21. Internacionalni festival tamburaških orkestara, koji se ove godine održava u okviru manifestacije ''Ljeto u mom gradu'', biće realizovan 26. i 27. jula 2024. godine na gradskom trgu u Bijelom Polju. Na Festivalu će učestvovati tamburaški orkestri i solisti iz šest država: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Turske  i Crne Gore.

Festival će otvoriti Dječji tamburaški orkestar JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje iz grada domaćina, pod dirigentskim vođstvom profesorice Denise Ćorović, potom će nastupiti TS ''Muzički signali'', TO ''Bjelopoljski tamburaši'' i Aleksandra Saška Rakonjac, GTO Pljevlja, Dragiša Čolić iz Srbije,  nakon čega će uslijediti nastup poznate crnogorske solistkinje Andrijane Božović, zatim će se  predstaviti  klapa ''Margherita bianka'' JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje iz Bijelog Polja, a u završnici prve festivalske večeri biće održan koncert bjelopoljskog KUD-a ''Tekstilac''.

Druge večeri  Festivala , nastupiće GTO ''Banja Luka'' iz Bosne i Hercegovine, TO HKUD-a ''Koškani 1978'' iz Hrvatske, TO KUD-a ''Počitelj'' iz Bosne i Hercegovine, Ercan i Gokhan Cagiran iz Turske, TS ''Trio grande plus'' i vokalni solista Nino Veličkovski iz Sjeverne Makedonije,  a u samoj završnici Festivala, u organizaciji Turističke organizacije Bijelo Polje,   biće održan  koncert Adila Maksutovića.

Festival će biti  obogaćen pratećim programom,  u okviru kojeg će biti održan omaž Zamiru Cirikoviću, frontmenu TS ''Muzički signali'' i koncert klasične muzike koji će izvesti Anda Dizdarević (viola) i Milena Đurović (klavir).  Takođe, Festival će za vrijeme njegovog trajanja pratiti bazar, koji  se  ogranizuje u saradnji sa  Turističkom organizacijom Bijelo Polje, na kojem će učesnici i gosti Festivala, kao i građani Bijelog Polja, biti u prilici da degustiraju i kupe kvalitetne  domaće proizvode proizvođača iz Bijelog Polja i drugih krajeva Crne Gore.

Internacionalni festival tamburaških orkestara u Bijelom Polju baštini i afirmiše tradicionalnu narodnu muziku stanovništva Crne Gore  i zemalja iz kojih dolaze njegovi  učesnici i jedan od najprestižnijih festivala u ovom muzičkom žanru u Jugoistočnoj Evropi - što potvrđuju brojne pohvale i priznanja od strane učesnika i institucija kulture i turizma iz zemlje i inostranstva.

Ova jedinstvena internacionalna  tamburaška manifestacija nije samo prilika da svoj umjetnički opus iskažu tamburaši i drugi muzički umjetnici,  već se učesnicima i gostima Festivala pruža mogućnost da se upoznaju sa turističkom ponudom Bijelog Polja  i Crne Gore, što dodatno daje na značaju ovoj tamburaškoj manifestaciji.

Bijelo Polje će se, kao i svih prethodnih godina, potruditi da bude  grad u koji se rado  dolazi i iz kojeg se s najlješim uspomenama i prijateljstvom odlazi.

Pokrovitelj Festivala je Opština Bijelo Polje, izvršni producent JU Centar za kulturu ''Vojislav Bulatović  Strunjo''. Podršku Festivalu pružilo je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore. Partner je Turistička organizacija Bijelo Polje,  prijatelj Festivala je bjelopoljska kompanija ''Put Gross''.  Medijski sponzori su Televizija E i Radio ''Bijelo Polje''.

Izvor: JU Centar za kulturu ''Vojislav Bulatović Strunjo''

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}