Loading...

Šesti međunarodni bijenale akta „Marko Krstov Gregović“ – 20 godina od osnivanja

Spomen dom "Crvena komuna", Petrovac

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u Spomen domu „Crvena komuna“ - galerija ,,Marko K.Gregovic" u Petrovcu, u subotu 6.jula u 21 h će biti organizovana ceremonija dodjele nagrada i izložba radova sa Šestog međunarodnog bijenala akta „Marko Krstov Gregović“.  Na otvaranju će se obratiti direktorica JU Muzeji i galerije Budve Lucija Đurašković i potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić koja će zvanično otvoriti izložbu.

Na izložbi biće predstavljeno 107 selektovanih radova iz  Tajvana, Brazila, Ukrajine, Litvanije, Danske, Poljske, Francuske, Grčke, Moldavije, Kanade, Kenije, Holandije, Kanade, Rumunije,  Rusije, Španije, Portugalije,  Austrije, Njemačke,  Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine.

Stručni žiri u sastavu: Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti, Gerhard Gross, istoričar umjetnosti i kustos, (Austrija) , Igor Modrić, akademski slikar i likovni pedagog (Hrvatska), Selma Đečević, istoričarka umjetnosti – (Crna Gora) i  Radoš Gačić, istoričar umjetnosti  (Srbija) dodijelio je nagrade i pohvale u pet kategorija (skulptura, slika, crtež, grafika i fotografija/video) koje će biti objavljene na svečanom otvaranju.

VI Međunarodni bijenale akta „Marko Krstov Gregović“, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, manifestacija je međunarodnog karaktera usmjerena ka za promociji domaćih i inostranih umjetnika na crnogorskoj likovnoj sceni. U 2024. godini obilježava se jubilej – 20 godina od prvog održanog Bijenala.

Međunarodni bijenale akta „Marko Krstov Gregović“ se prvi put organizovalo 2004. godine u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu i od tada privlači veliku pažnju umjetnika iz Crne Gore i svijeta. Nakon trećeg Bijenala nastupila je pauza u trajanju od 10 godina ali nakon što je Spomen-dom „Crvena komuna“ postao dio JU Muzeji i galerije Budve novoformirana Ustanova nastavila je organizovanje Bijenala i 2018. ponovo pokrenula manifestaciju.

Na Bijenalu akta malog formata izlažu se originalni radovi na temu akta u svim tehnikama i materijalima koji se mogu svrstati u pet kategorija: crtež, slika, grafika, fotografija/video rad i skulptura. Kategorija video rada uvodi se kao inovacija za VI Bijenale akta.

Izložba će biti otvorena do 6.oktobra 2024. godine

Izvor: JU Muzeji i galerije Budve

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}