Loading...

Monografija “Pozorište u Crnoj Gori” na 53. Festivalu dramskih amatera u Bijelom Polju

Centar za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo"

Monografija Pozorište u Crnoj Gori, koju je Nikšićko pozorište objavilo u februaru ove godine, povodom obilježavanja jubileja – 140 godina pozorišne tradicije u Nikšiću i Crnoj Gori, biće predstavljena na 53. Festivalu dramskih amatera, u Bijelom Polju, u petak 14. juna.

Promocija će biti održana u galerija Centra za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“ u 12 h. O ovom zborniku teatroloških radova koji su posvećeni razvoju dramske umjetnosti u Crnoj Gori kroz vjekove, govoriće dr Vesna Tripković Samardžić i Slavojka Marojević.

Knjiga je koncipirana kao teatrološka hrestomatija, iz dva dijela. Prvi dio sadržaja sa naslovom - Pregled teatroloških rukopisa o razvoju pozorišta u Crnoj Gori, pisana je u žanru teatrološkog eseja i predstavlja hronološku nit o genezi pozorišnog života na prostoru današnje Crne Gore. Drugi segment sadržaja ove publikacije - Razvoj pozorišta u dvanaest gradova u Crnoj Gori, pisan je žurnalističkim stilom, takođe u žanru eseja i svojevrstan je pozorišni vremeplov ili „spomenar“ o značajnim teatarskim pojavama, djelima i njihovim akterima koji su svojim estetikama i pozorišnim promišljanjem doprinijeli razvoju dramske umjetnosti i kulture uopšte na ovim prostorima, bez obzira da li su oni djelovali kao profesionalci ili amateri.

Izvor: Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}