Loading...

Izložba "Običan malecki san" akademskog slikara Milutina Obradovića

Crnogorska kinoteka

Samostalna izložba akademskog slikara Milutina Obradovića „OBIČAN MALECKI SAN“, koju organizuje Crnogorska kinoteka, biće otvorena u petak, 14. juna u 21 h u galeriji Crnogorske kinoteke.

Izložbu će otvoriti gradonačelnica Podgorice Olivera Injac, a manifestaciju će upotpuniti i bogati kulturno-umjetnički program koji je osmislio kreativni tim Crnogorske kinoteke, na čelu sa direktorom Goranom Bjelanovićem. Specifičnost ove izložbe jeste to da promoviše i spaja likovnu i filmsku umjetnost, a njen prodajni karakter spojiće kulturnu i privrednu djelatnost Crne Gore. Sredstva u iznosu od 10% ostvarene prodaje JU Crnogorska kinoteka će iskoristiti za potrebe unapređenja filmske umjetnosti u Crnoj Gori.

Predgovor za katalog izložbe napisala je mr Aleksandra Popović, a izložba „OBIČAN MALECKI SAN“ se sastoji od 26 eksponata galerijskog formata, izrađenih u terhnici uljanih boja na platnu i papiru. Veliki uspjeh koji je dozivjela Obradovićeva izložba 2017. godine u Podgorici, daje očekivanja da će i ova, samim tim i ideja koja je prati, opravdati svoj cilj.

Milutin Obradović rođen je 1979. godine u Bijelom Polju. Završio je Srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ na Cetinju, a diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti 2002. godine u klasi profesora Smaila Karaila. Živi i radi na relaciji Bijelo Polje - Podgorica. Ostajući vjeran svom rodnom Bijelom Polju, potražio je u njemu i inspiraciju za umjetničke kreacije, koje su ga vodile ne samo u susjedne zemlje regiona, već i evropske zemlje, te je na taj način počeo da spaja jedan stvaran mozaik ispunjen bujnom kolorističkom i likovnom vještinom. Obradović pripada grupi talentovanih slikara Crne Gore. Tema na njegovim slikama je portret konja kao i figuracija istog motiva, koji on lično i majstorski prenosi u najčistija zvučna emotivna stanja u kojima dominira originalna igra kolorita i simbola. Obradovića znaju okarakterisati prije svega kao umjetnika  uzbudljivog izraza, a kao razlog navode njegova platna koja u svojoj osnovi nose nesto esencijalno, strasno, eruptivno i oslikavaju jedan eksplozivni karakter koji je sav okrenut istinskoj energiji života.

Izložba ce biti otvorena do 10. jula 2024. godine.

Izvor: Crnogorska kinoteka

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}