Loading...

„Imaginativni teatar“ Hanne Dujmović u Modernoj galeriji

Moderna galerija

Izložba akademske umjetnice Hanne Dujmović „Theatrum imaginativum“ biće otvorena u petak, 7. juna u 20 h, u Modernoj galeriji (Marka Miljanova 4, Podgorica). Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti i kustoskinja, Aleksandra Butorović.

U uvodnom tekstu kataloga Butorović je, između ostalog, zapisala:

„Ovaj zamišljeni teatar utemeljen je u svojstvenoj viziji utopije koja umjetnici pruža neku vrstu utočišta, eskapizma, otvarajući beskrajne portale raznoraznih kosmosa, gdje se scena za scenom pretočavaju na platno, ilustrujući rajske vrtove, fantazmagorična bića, nadrealne vizije, adoracije žene, mistične kutove koji sublimiraju nutrinu pronicljive umjetničke misli. Umjetnica, kao glavni protagonista u ličnom „imaginativnom teatru“ pretočava statično platno u pozorišnu scenu, dok kroz vizuelnu naraciju i prožimanje emocija karakteri oživljavaju pred očima publike. Prisutan je momenat neizvjesnosti, dok svjedočimo činovima predstave, gdje pomenute figuralne kreacije kolektivno fasciniraju svojim interpretacijama i likovnim pokretima. Kroz metaforičke imerzije dovodimo u pitanje sopstvenu percepciju realnosti, otkrivamo mistične poruke kroz skriveni podtekst i tako pretvaramo imaginativnu scenografiju u čudesne univerzume“.

Hanna Dujmović je akademska umjetnica mlađe generacije koja se posljednjih nekoliko godina ističe na kulturnoj sceni svojim kontinuiranim stvaralaštvom. Rođena je u Sarajevu, a po završetku srednje škole upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u rodnom gradu, gdje je stekla diplomu na odsjeku za kiparstvo.

Tokom školovanja, Hanna je istraživala razne stilove i tehnike vajarstva i slikarstva, stvarajući djela koja su odražavala njenu kreativnu viziju. Njen rad je bio izložen na brojnim samostalnim i grupnim izložbama širom svijeta (SAD, UK, Japan, Francuska, Italija, Portugal, Poljska, Srbija, Crna Gora, Hrvatska), te lokalno. Učesnica je mnogih projekata, performansa, kao i nekoliko umjetničkih rezidencija.

Trenutno je zastupaju galerije: Galerija savremene umetnosti „Aleksić“, Srbija; Galerija „Unikarts“, Hrvatska; Galerija „Koska“, Crna Gora; Gallery „ArtOui“, Njemačka. Živi i radi u Sarajevu i Beogradu.

Izložba će trajati do 7. jula 2024. godine.

Izvor: JU Muzeji i galerije Podgorice

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}