Loading...

Izložba slika Helene Blagojević

Spomen dom "Crvena komuna", Petrovac

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u  Spomen domu „Crvena komuna“ - galerija ,,Marko K.Gregovic" (Petrovac), u ponedeljak 3. juna u 20 h će biti otvorena  izložba slika umjetnice Helene Blagojević, pod nazivom „Biomehanička intergracija“.

Helena Blagojević rođena je 2000. godine na Cetinju. Osnovne studije slikarstva je završila na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore na Cetinju, potom je nastavila magistarske studije na istom fakultetu u klasi profesora Ratka Odalovića. Imala je više kolektivnih izložbi u zemlji i u inostranstvu.

Dobitnica je brojnih nagrada među kojima su:

  1. Plaketa Univerziteta Crne Gore za najboljeg studenta iz oblasti umjetnosti
  2. Nagrada Univerziteta Crne Gore za najbolje studente u 2021/2022.

ODABRANE KOLEKTIVNE IZLOŽBE :

  1. Kolektivna izložba "Still life and light" , Galaxy galerija, Oak Bluffs,MA,USA
  2. Kolektivna izložba "Celebrating the sea" , Galaxy galerija, Oak Bluffs,MA,USA
  3. Kolektivna izložba na festivalu "All Island art show", Oak Bluffs, MA,USA
  4. Studentska godišnja izložba, Fakultet likovnih umjetnosti, Cetinje
  5. Kolektivna izložba za projekat "Ptice Crne Gore", Fakultet likovnih umjetnosti,Cetinje

 ... “Aspekt prirode koji u slikama predstavlja biološke organizme kao i prirodne sisteme,  podsjeća i opominje na odvojenost čovjeka od nje. Ljudska želja za konstantnim napretkom u tehnološkom i mehaničkom svjetu nas je udaljila od naše korijenske suštine, a to je da smo mi ipak prirodni organizmi, a ne mehanički. Današnja populacija okrenuta konzumerizmu ne primjećuje globalne prirodne katastrofe, drastičnu promjenu klime, eksploataciju resursa, uništavanje šuma i drastičnog smanjenja biljnog i životinjskog svjeta na godišnjem nivou. Zbog toga je u umjetnosti kao kulturnom glasu bitno da se objelodane ovakvi problemi, da bi se kroz godine polako ljudima podigla svjest o globalnoj zaštiti prirodnog ekosistema kao i o mogućem balansu između mehanike i prirode. Ovo istraživanje je takođe vezano i za aspekat čovjekove inovacije mehanike i tehnologije koji se motivski u slici prikazuje kao važan neodvojivi dio od prirode. Taj biološki transformativni proces se u modernoj umjetnosti prikazuje kroz duboko i svjesno razmatranje prirode i njenih procesa, simbolično se izvlači srž iz tih komponenti i zalazeći u nadrealno i fantastično.Time dobijamo rezultate koji su čisto imaginativni , te nam potencijalno prikazuju i problematiku društva današnjice.”... - dio teksta iz kataloga izložbe, autor Helena Blagojević.

Kustos izložbe je Bojana Popović, a izložba se može pogledati do 15. juna 2024. godine.

Izvor: JU Muzeji i galerije Budve

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}