Loading...

Izložba Tadije Janičića na Cetinju

Narodni muzej Crne Gore

Izložba radova Tadije Janičića "Progoneee me tvoje oči", koju partnerski realizuju Narodni muzej Crne Gore i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banja Luke, biće otvorena u petak, 31. maja u 20 h, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju. Na izložbi će biti prikazani slike, crteži, reljefi, skulpture i objekti koje je umjetnik radio posljednjih nekoliko godina.

- Tadija je slikar koji ne pripada ni jednom umjetničkom lobiju iliti zatvorenom kružoku, nema ni želju ni volju za socijalizacijom i druženjem sa etabliranim umjetničkim miljeom, ne juri galeriste, ne šlihta se kustosima i muzejima, ne pokazuje ama baš nikakvo interesovanje za fensi događaje na kojima treba biti viđen da bi uspio na beogradskoj sceni – centru svih ustoličenja. Pa ipak, Tadijin rad svi vole i traže. Zanimljiv je to slučaj, jer je Tadija istovremeno i autsajder i visoko kotirani umjetnik - zvijezda, blizak je sa legendarnim konceptualistima, a aktuelni mladi kritičari ga rado u svoje selekcije pozivaju. Ozbiljne kolekcije odavno imaju njegova djela, potražnja se širi geometrijskom progresijom, a na društvenim mrežama Tadiju prati armija fanova vrlo različitih bekgraunda, od kojih neki nemaju nikakve veze se umjetnošću, a oduševljavaju se njegovim radovima i nazivima. Čak i sami potpis 'Tadija' kao da je postao brend i garant prvoklasnog umjetničkog proizvoda. U čemu je tajna njegove popularnosti na ovim prostorima? U temama koje slika, načinu na koji slika, duhu vremena, detektovanju ludih fenomena naše svakodnevice, brisanju granica između elitnog i marginalnog, nonšalantnom šarmu umjetnika, pregalačkom radu ili srećnom rasporedu zvijezda? Vjerovatno od svega navedenog po malo, uz opasku da je Tadiji skoro svejedno. Važno mu je da radi i da je slobodan - zapisala je u katalogu izložbe, istoričarka umjetnosti i kustoskinja izložbe, Ljiljana Karadžić.

Tadija Janičić je rođen u Nikšiću 1980. godine. Završio je osnovne i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Do sada je održao preko trideset samostalnih izložbi u Mađarskoj (Galerija Art9, Budimpešta), Italiji (Balkan party, MAC Maja Arte Contemporanea, Rim), Japanu (Galerija Den, Tokyo), Švajcarskoj ( Laki komadi, Garaperun, Cirih), Sloveniji, Crnoj Gori i Srbiji. Takođe, učestvovao je na grupnim izložbama na Ostersund kunstvideofestivalu (Švedska, 2004), Umjetničkoj klinici u Muzeju savremene umjetnosti u Novom Sadu (Srbija, 2005), Kulturnom centru Srbije u Parizu (Francuska, 2007), Galeriji Lukas Feichtner u Beču (Austrija, 2010), Muzeju Erarta i galeriji savremene umjetnosti u Sankt Peterburgu (Rusija, 2012), Galeriji le Club des Arts pri Savjetu Evrope u Strazburu (Francuska, 2013), Galeriji Nest u Ženevi (Švajcarska, 2015). Djela Tadije Janičića se nalaze u kolekcijama Narodnog muzeja Crne Gore, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Muzeja grada Novog Sada, Folozofskog fakulteta u Novom Sadu, Telenor kolekciji i brojnim privatnim kolekcijama.

Nakon postavke na Cetinju, koja se može pogledati do 3. jula, izložba se seli u banjalučki muzej.

Izvor: Narodni muzej Crne Gore

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}