Loading...

Predstava ,,Mislim da treba da razgovaramo" izvedena je u okviru Regionalne unije teatara - festivala Ruta u Sarajevu

Sarajevo

Predstava ,,Mislim da treba da razgovaramo", po tekstu Dragane Tripković i režiji Danila Marunovića, izvedena je u okviru Regionalne unije teatara - festivala Ruta u Sarajevu.

- Ako čovjek propituje samo djelić svojih i tuđih  osjećanja i čezne za iskušavanjem skrivane mašte, onda se ova predstava nameće kao teatarska terapija za dušu. Ove riječi čula sam od jednog poznavaoca pozorišta u Ljubljani, nakon izvođenja ove predstave, koju je  Gradsko pozorište ugradilo u ovogodišnji program festivala RUTA. I upravo, fokusirajući pažnju na dijagnosticiranje i teatarsko ,,čitanje nalaza” savremene društvene i lične zbilje, kako u ovogodišnjem, tako i u prethodnim programskim ciklusima , Gradsko pozorište Podgorica  dodatno se utemeljilo u regionalnu scenu i opravdalo svoju inicijativu o kulturološkoj potrebi projekta RUTA. Zadovoljstvo je sudjelovati u projektu koji se doživljava kao jedan od najznačajnijih teatarskih činova  u regionu. Putujući stazama RUTE, ansambl Gradskog pozorišta, za sobom je ostavio na hiljade kilometara, od Ljubljane, preko Zagreba, Skoplja, Beograda i evo do Sarajeva. Ono što smo čuli u reakcijama i vidjeli u očima posmatrača naših predstava je zahvalnost  Gradskom pozorištiu, što ukazuje na one fenomene koji su se iskristalisali u društvima mlade demokratije, kao što je naše. Ljudi u regionu,  podjednako pozorišni kritičari i teatarska publika, prosto vole  ,,urbane priče”  i od  svojih gradskih pozorišta očekuju umjetničko, dakle univerzalno viđenje društvene i duhovne problematike sopstvene sredine, radi sopstvenog ohrabrenja i otpora prema naviknutosti na kulturološku učmalost - kazala je Ivona  Čović Jaćimović, VD direktorice Gradskog pozorišta.

Nakon sjajnog prijema u Ljubljani i sarajevska publika je komad pozdravila ovacijama:

- Predstava ,,Mislim da treba da razgovaramo" Gradskog pozorišta Podgorica je potvrdila svoj status hit predstave i u Sarajevu, što dokazuju oduševljene reakcije publike. Sarajevsko izdanje Rute svjedoči o važnosti ovog festivala za regionalni teatar i naglašava da je važno razmišljati o ovakvoj vrsti razmjene za budućnost kulture i pozorišta. Posebno je značajan za lokalna pozorišta, pokazujući kako zajednica cijeni i podržava umjetnost - izjavila je dramaturškinja Dragana Tripković.

- Komad ,,Mislim da treba da razgovaramo" se kroz festival Rutu ,,probila" do regionalne publike i svaki put bila ispraćana ovacijama. Rijetko savremena pozorišna produkcija naiđe na tako moćan i emotivan status kod publike, predstava je nesumnjivo postala hit, a takav status smo odavno u našem teatru počeli da zaboravljamo. Mnogo bitnije od toga je da smo ponosni sto imamo pozorišni rezultat koji puni gledališta, vraća teatru relevantnost i kojim jedna generacija domaćih umjetnika konačno dobija šansu da samouvjereno stupi na scenu i pokaže svoje talente. Ta će generacija nagovijestiti epohu dobrih predstava, vratiti pozorište u modu i zbrisati sa scene menadžere i selektore u kulturi koji je oblikuju političkom optikom. Iako zvuči kao floskula, Ljepota uvijek na kraju spasi ovaj svijet - zaključio je reditelj Danilo Marunović.

- Mapirali smo još jedan grad na Ruti sa našom predstavom koja je u Sarajevu primljena sjajno. Scena Kamernog teatra 55 je vrlo inspirativna i izazovna za igru i mi smo na taj izazov odgovorili velikom posvećenošću, ali i jednom vrstom pozitivne drskosti ili hrabrosti. Kao i uvijek, uživao sam da igram ovu predstavu. Zahvaljujem mojim sjajnim kolegama na njihovoj razigranosti kojom su i mene ogrnuli. Imam utisak da smo iz igranja u igranje sve povezaniji i da zajedno tvorimo jednu malu, scenski harmoničnu cjelinu u kojoj bar na trenutak zaboravljamo na sve probleme čovječanstva, trudeći se da plodove našeg duha iznesemo pred publiku koja je došla da nas gleda - rekako je Obradović.

Pored Čović Jaćimović i Obradovića u predstavi igraju:  Vanja Jovićević, Miloš Pejović, Jelena Nenezić, Ivona Čović Jaćimović i Pavle Popović.

Naredno izdanje festivala  je  u avgustu na Brionima gdje je  domaćin Ulysses teatar iz Zageba.

Izvor: Gradsko pozorište Podgorica

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}