Loading...

„KUD „Mijat Mašković“ predstavio kulturno dobro na beogradskom „Orfeju“

Beograd

Tradicionalne igre kolašinskog kraja koje su zaštićene kao nematerijalno kulturno dobro u Crnoj Gori dobile su još jedno priznanje učešćem na manifestaciji „Orfej u Beogradu“.

Festival, prema riječima organizatora prof. dr Kristijana Ristića, selektuje najreprezentativnije programe ansambala iz regiona sa ciljem promocije održivog korišćenja tradicionalnog kulturnog nasljeđa gdje je ovoga puta ansambl „Mijat Mašković“ iz Kolašina prepoznat kao jedan od neizostavnih činilaca autohtone plesno-muzičke prakse Crne Gore.“

Majstori igrači i pjevači u Beograd su doveli tradicionalno blago Crne Gore (Kolašin), baštine Srema i Slavonije, okoline Beograda, požarevačkog i jaseničkog kraja, pjevačku tradiciju Bukovice, Dalmacije i Vrlike, majstore vlaškog plesa Homolja i Crne Reke i majstore pjevače i svirače Timoka i Krajine, BiH (Sarajevskog i Lijevče polja), Staro Vranje i leskovačko pomoravlje, tradiciju Velike Hoče (KiM), temperament i duh Bosilegradskog Krajišta kao i šokačku tradiciju Bačkog Brega.

„Orfej“ je opisan kao „autorizovani program koji uvršćuje istaknute folklorne ansamble i izvorne grupe.“ Specijalista Davor Sedlarević, rukovodilac kolašinskog ansambla, naglasio je značaj povećanja vidljivosti autohtonih igara iz Crne Gore koje se izvode uživo na međunarodnim festivalima, s obzirom na ekspanziju tzv. „plejbek tradicije“ i upliv „kvazinauke“ u predstave o crnogorskim plesovima i muzici. „Isključivo na ovakvim koncertima gdje selekciju prave eksperti sa velikim iskustvom i zavidnim naučno-istraživačkim referencama može se potvrditi renome ansambla i pospješiti ispravan pristup održavanju elemenata kulturnog nasljeđa koji jednu regiju čine prepoznatljivom. Za nas je ovo bila prilika da promovišemo desetogodišnji rad na prikupljanju, analizi i revitalizaciji plesova (igara) i pjesama Crne Gore sa akcentom na izvođenju najbližem onom zabilježnom na terenu, dakle samo uz pjesmu ili ritam koraka.“ KUD „Mijat Mašković“ funkcioniše pri JU Centar za kulturu Kolašin.

Programski odbor činili su prof. Gordana Roganović, prof. dr Snežana Arnautović, baletski umjetnik Aleksandar Saša Ilić, Sandra Milošević – urednik RTS Kolo, Svetlana Slijepčević - pedagog narodne igre, dr Miloš Rašić - naučni saradnik, etnolog, Maja Radivojević - etnomuzikolog. Voditelj programa bila je Dragana Marinković, urednica kultne emisije “Od zlata jabuka”. Za organizaciju nastupa i scene pobrinula se urednica Svetlana Cica Azanjac.

Izvor: KUD  "Mijat Mašković"

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}