Loading...

Premijerno u CNP-u: „Ibzen mašina“ priča o našoj sadašnjosti

Crnogorsko narodno pozorište

Predstava „Ibzen mašina“ je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu. Riječ je o šestoj premijeri CNP-a u jubilarnoj 70. sezoni. Režiju potpisuje crnogorska rediteljka Ana Vukotić koja je, sa dramaturškinjom Željkom Udovičić-Pleština, u „Ibzen Mašinu“ objedinila četiri djela čuvenog norveškog dramskom pisca Henrika Ibzena.

Predstava počiva na Ibzenovim „Stubovima društva“, ali su Vukotić i Udovičić-Pleština inspiraciju i motive pronašle i u „Hedi Gabler“, „Nori“ i „Neprijatelju naroda“. Tako objedinjena djela Henrika Ibzena, koji važi za Šekspira svog vremena, predočila su publici „mašinu“ današnjice sa kojom je, poručuju glumci, suočen svaki pojedinac.

Glavnu ulogu gradonačelnika Bernika igra Simo Trebješanin.

„Ovo je priča o nama, našoj sadašnjosti. Svi smo čitali i čitamo velike pisce, kako bismo se oplemenili, postali bolji. Zadatak nas glumaca je da ukazujemo na određene anomalije u društvu“, kazao je Trebješanin nakon sinoćnje premijere.

Uvjeren je i da „Ibzen mašinu“ čeka dug porozorišni život.

„Dramaturškinja Željka Udovičić-Pleština napravila je sjajan spoj Ibzenovih djela. Ova predstava će imati dug život. Postavlja standarde pravog pozorišta. Kada hoćete da je pogledate, odgledate jednu pravu pozorišnu predstavu sa svim elementima koje jedna kvalitetna, visokoumjetnička i visokoprofesionalna predstava treba da pruži“, istakao je Trebješanin.

Bogatstvo predstave je, naglašava Trebješanin, i glumački ansambl. Njegovu ženu, gospođu Bernik, igra Jelena Minić. Nakon premijere predstave, za koju su probe trajale od 18. marta, Minić je govorila o putu do uloge i istinskoj spoznaji žene o kojoj je Ibzen u svojim dramama govorio.

„Čini mi se da je snaga žene danas najmanje transparentna. Na nama je da se potrudimo, ne da toliko pokazujemo snagu i da se borimo, već da pratimo sebe i naše unutrašnje biće i da iz toga reagujemo, bez ikakvog takmičenja sa muškarcima ili jedna s drugom. Jedini je izlaz, o čemu govorimo u predstavi, da pronađemo mir i zapitamo se ko smo mi i gdje je naše mjesto u ovom društvu. Ni meni nije bilo lako da doprem do te dubine kod sebe i sebi priznam koliko puta neke stvari preskočimo, pristanemo na njih“, istakla je Minić.

Teme u Ibzenovim djelima, koja datiraju iz 19. vijeka, aktuelne su i danas, poručuje rediteljka Ana Vukotić.

„Trebalo je naći način da te teme izvučemo iz psihološkog realizma i da nađemo šta smo u tranziciji izgubili kao društvo. Vrlo mi je važno da prikažem žensku priču u kontekstu cijelog društva koje „melje“. I zašto mašina? Svi smo, kao ljudi, individue, kao žene i muškarci, bez razlike, što mi je važno da pokažem. Nijesam sklona feminizmu na način na koji se danas projektuje. Mislim da žene u velikoj mjeri jesu stubovi društva, jednako kao i muškarci“, ukazala je Vukotić.

Drame, po kojima je predstava rađena, prevela je Anka Katušić-Balen. Za scenografiju i dizajn plakata je zaslužan Vanja Magić, za kostime Lina Leković, dok su koreografija i scenski pokret djelo Sonje Vukićević. Dizajnom svjetla bavili su se Ana Vukotić i Vanja Magić. Rediteljka Vukotić potpisala je i izbor muzike. Njena asistentkinja je Nataša Milićević, dok su asistentkinje kostimografa i scenografa Mia Đurović i Jelena Ivančević. Izvršna producentkinja predstave je Janja Ražnatović.

Pored Sima Trebješanina i Jelene Minić, uloge tumače i Žana Gardašević-Bulatović, Miloš Pejović, Ana Vujošević, Aleksandar Gavranić, Luka Stanković, Radmila Škuletić, Lazar Đurđević, Jovan Dabović i Ana Vučković.

Predstava „Ibzen mašina“ biće izvedena i večeras, 29. aprila, u 20 h na Velikoj sceni. Na repertoaru je i 16. i 17. maja.

Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti putem veb-sajta www.cnp.me i na biletarnici, a više informacija o aktivnostima Crnogorskog narodnog pozorišta dostupno je na društvenim mrežama Facebook i Instagram, kao i Viber kanalu.

Izvor: MEDIA biro

Foto: Duško Miljanić / Krsto Vulović

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}