Loading...

Premijera koreodrame „Jetra“

Muzej i galerije Podogorica

Koreodrama „Jetra“ Teodore Kipe biće izvedena u utorak 23. aprila u 20 h u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice.

Dramaturški osnov za muzičko-scensku koreodramu „Jetra“ autorka je našla u egzistencijalističkom romanu “Zapisi iz podzemlja”, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. Podzemni filosof- zapisničar čije misli pratimo u romanu bavi se ljudskom psihologijom, ponajviše sjenkom- tamnim, tananim djelovima naše psihe, racionalno i logično razlažući način na koji je skrojena čovjekova ličnost.

“Ovaj projekat nazivam „Jetra“ iz nekoliko razloga. Prvo, jer u prvom pasusu romana rečenica „Mislim da me boli jetra“, para sva čula; Drugi razlog je zanemareni značaj te rečenice kada je u pitanju kritička analiza cjelokupnog romana; Treće je činjenica da je jetra organ koji je najviše izložen hirovima nezdravog života i zadužena je za detoksifikaciju. Čovjek može živjeti sa jednim bubregom, može živjeti i bez slezine, bešike ili čak i bez želuca, ali ne može bez jetre. Ono što pruža malo nade nama i jetri, ali i tematskom značenju ove muzičko-scenske, istoimene izvedbe je njena uporna sposobnost regeneracije. Pitanje ili sukob koreodrame „Jetra“ etičke je prirode: Da li postoji alternativa teoriji razumnog egoizma? Funkcije i specifikacije jetre dozvoljavaju mi da umjetnički predstavim subjektivni odgovor na ovu problematiku”, kazala je Kipa.

“Kako je ovo roman koji se bavi moralnim slabostima, uzimajući strast gordosti kao reprezentativnu, a najlukaviju slabost, odlučila sam da koncept ovog djela baziram na tom grijehu. U skladu sa gore navedenim, koristiću plesnu loptu/balon (providna lopta koja se često koristi za predstave vezane za ples i kao profesionalni alat za plesače, performere i akrobate; često postavljena u vodi) metaforički predstavljajući sklonost ka nadmenosti i samoljublju- izgleda veliko,  ustvari je isprazana i jednostavno naduta”, zaključila je ona.

Projekat su podržali: Ministarstvo kulture i medija, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Muzeji i galerije Podgorice, BUNT scena i Studio Žiža Art.

Ulaz je besplatan.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}