Loading...

Otvaranje izložbe radova Mija Mijuškovića u Galeriji MSUCG u utorak

Galerija Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore

U utorak, 23. aprila u 19 h u Galeriji MSUCG biće upriličeno svečano otvaranje izložbe radova umjetnika Mija Mijuškovića.

Izložba je organizovana u saradnji sa galerijom "ForA" iz Berlina, a predstaviće se eksponati iz kolekcije Natalie Pervak. Na otvaranju će govoriti kustosi izložbe Nikolina Zuber i dr Nikola Marković, dok će se u ime galerije "ForA" publici obratiti i Olga Lystsova.

U tekstu monografije koja prati izložbu Boris von Brauchitsch zapisao je da je ponekad dovoljna jedna samo minimalna intervencija, kako Mijušković upečatljivo pokazuje, da i oni sasvim apstraktni objekti postanu tijela, kroz tih samo nekoliko akcenata.

“Tako oni često postaju i entiteti koji su nam momentalno dopadljivi, koje je prijatno imati u svojoj blizini, poput dobrih duhova. Oni u suštini gotovo nikada nijesu antropomorfni, jer se ne radi o pokušajima da se u njima probudi nešto ljudsko, već da budu poštovani zbog njihovih posebnosti i idiosinkrazija. Ako su grupisani u bašti, galeriji ili muzeju, oni odmah počinju nekako da komuniciraju jedni sa drugima. Razmjenjuju informacije o posjetiocima i prolaznicima, a kada ih pogledamo, kao da nam uzvrate pogled. Svakako je pogrešno vjerovati da smo mi samo posmatrači jer, u stvari, oni su ti koji nas iskreno i duboko oduvjek posmatraju.”

Brauchitsch ističe i da je tajna njegovog stvaralaštva duboka veza sa primitivnim, te da je ona onaj vidljivi doprinos geološke slučajnosti koja se ne gubi, uprkos tehničkim bravurama umjetnika, i koja je takođe veoma živo prikazana i u neobrađenim dijelovima njegovih brojnih skulptura.

“Ipak, Mijušković joj uvijek odaje najveće poštovanje, jer se priroda nikada ne banalizuje, nikada ne omalovažava, nikada ne kroti. Riječ je samo o: izvlačenju na površinu. Izvlačenje na površinu tijela, arterija, teksture, boje. Umjetnik, naravno, takođe uspijeva da nam bez problemadokaže i postojanje vanzemaljaca. Jer ispod njegovih ruku čak se i meteoriti bude u jedan sasvim neočekivani život.”

Izložba će biti otvorena za javnost do 23.05.2024. godine.

Izvor: Muzej savremene umjetnosti Crne Gore

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}