Loading...

Koncert pijaniste Nevena Šobajića

Muzička škola "Dara Čokorilo"

U petak 22. septembra u 19 h u Koncertnoj sali muzičke škole Dara Čokorilo u Nikšiću održaće se koncert pijaniste Nevena Šobajića.

Na repertoaru će se naći djela Šopena i Rahmanjinova. Organizator ovog događaja je JU Zahumlje Nikšić u saradnji sa muzičkom školom Dara Čokorilo iz Nikšića, a u okviru manifestacije Septembarski dani 2023.

Ulaz je besplatan.

Biografija:

Neven Šobajić je rođen 1979. godine u Beogradu. Sa šesnaest godina upisao je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, gde je 2003. godine sa najvišom ocjenom diplomirao u klasi prof. Jokut Mihailović. Od 2004. do 2006. godine, usavršavao se na postdiplomskim studijama na Kralјevskom muzičkom koledžu u Londonu u klasi prof. Nila Imelmana, dok su mu mentori iz kamerne muzike i dirigovanja bili članovi kvarteta Čilingirian i prof. Nil Tomson. Neven Šobajić se usavršavao i na specijalističkim studijama Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Lidije Stanković, a potom i na doktorskim studijama Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, stekavši zvanje doktora umetnosti 2013. godine pod mentorstvom prof. Jokut Mihailović.

Bio je učesnik majstorskih kurseva Sergeja Dorenskog, Endrjua Bola, Ronana Ohore, Stivena Sevidža, Bernara Daskolija, Džona Lila, Mihaela Udea i drugih.

Osvojio je prvu i specijalnu nagradu na Republičkom i Saveznom takmičenju SR Jugoslavije, drugu nagradu na međunarodnom takmičenju u Monkalijeriju (Italija) i treću nagradu  na međunarodnom takmičenju u Strezi (Italija).

Kao solista nastupao je širom Srbije, između ostalih u Velikoj sali i Galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu, Skupštini grada Beograda, Galeriji Kulturnog centra Beograda, Ruskom domu u Beogradu, Kristalnoj dvorani hotela Hajat u Beogradu, Centru lepih umetnosti Gvarnerijus u Beogradu, Kulturnom centru Studentski grad u Beogradu, UK Parobrod u Beogradu, Galeriji SANU u Beogradu, kao i u Gradskoj kući u Novom Sadu, Gradskoj kući u Subotici, Kulturnim centrima Pančeva, Smedereva, Pirota, itd. Domu kulture u Brčkom u BiH, Galeriji portreta u Tuzli u BiH, itd.

Bio je jedan od učesnika Omaža Mesjanu održanog u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine povodom stogodišnjice kompozitorovog rođenja. Učestvovao je i u obilježavanju Šopenovog i Listovog jubileja 2010. i 2011. godine u organizaciji Kulturnog centra Beograda. Redovni je učesnik festivala Šopen fest, u okviru kojeg je zabilježio zapažene nastupe u Galeriji i u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Sa zapaženim uspjehom je učestvovao na XX Festivalu Budva  ̶  Grad teatar i na XX Festivalu Barski lјetopis, u Dvorani Park u Herceg Novom u Crnoj Gori, a gostovao je i na A tempo festivalu u Podgorici u Crnoj Gori, 2015. godine. Takođe, nastupao je i u Domu kulture u Brčkom i u Galeriji portreta u Tuzli u BiH, kao i u Monkton teatru i Gajevoj kapeli u Londonu u Velikoj Britaniji, i u Srpskom kulturnom centru u Parizu u Francuskoj.

Tokom 2019. godine održao je serijal koncerata-predavanja u više muzičkih škola u BiH, na temu romantizma i klavirskog stvaralaštva Franca Lista, kao i solistički nastup u Banskom dvoru u Banja Luci. Održao je zapažen resital na zatvaranju Šopen festa u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, 2020. godine, a nastupao je i na svečanom otvaranju agenture M. A. Artists, u Domu Vojske Republike Srbije, iste godine.

Tokom ove godine održao je zapažena koncent-predavanja na Festivalu klasične muzike u Bijeljini u RS/BiH, resital u Centru za kulturu Smedereva, a nastupao je i na humantarnom koncertu u okviru festivala „Otvorene kapije tvrđave“ na Kalemegdanu u Beogradu. U planu su gostovanja na RTS-u, kao i nastupi na ovogodišnjem izdanju Šopen festa u Novom Sadu i u Beogradu.

Sarađivao je sa sopranom Olјom Dakić, sa kojom je nastupao u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, kao i u Maloj sali berlinskog Koncerthausa u Nemačkoj.

Snimao je za Radio televiziju Srbije.

Neven Šobajić je vanredni profesor na Slobomir P Univerzitetu u Bijelјini (RS/BiH), gde predaje klavir, istoriju i teoriju pijanizma, kao i poznavanje literature i čitanje s lista, a od 2021. godine obavlja i funkciju dekana Akademije umjetnosti Slobomir P Univerziteta.

Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije, kao i Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije.

Izvor: JU „Zahumlje“

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}