Loading...

Predstava “izloŽENE” 22. septembra u KIC – u “Budo Tomović”

Kulturno - informativni centar "Budo Tomović"

Predstave “izloŽENE”, u režiji Sandre Vujović, biće izvedena u petak 22. septembra na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović” u 20 h.

Predstava “izloŽENE“ je dramski kolaž, omnibus koji podrobno analizira genezu nasilja nad ženama. Nastao iz pet spisateljskih pera žena koje su se okupile oko ove teme, predstavlja polifonu analizu uzroka i posljedica neravnopravnog odnosa sa kojim se žene suočavaju čak i danas, u trećoj deceniji 21. vijeka.

Prema riječima autorke Sandre Vujović, projekat predstavlja reakciju grupe žena, umjetnica, na takvo okruženje.

“One do svojih saznanja, spoznaja i stavova dolaze kroz istraživački rad i scenski ga oblikuju koristeći sva raspoloživa teatarska sredstva i multimedijalnost na nivou forme. Tokom svojih života, žene su izložene najrazličitijim oblicima diskrimincije i nasilja koji se manifestuju od fizičkog zlostavljanja, preko seksizma, objektizacije, mizoginije, intrnet bullying-a i činjenice da su žene često manje zarađuju od svojih muških kolega iako obavljaju iste poslove.”, kaže Vujović.

Kako dodaje, njihov cilj je da ukažu i na sve one trenutke ženske izloženosti različitim, prikrivenim vidovima nasilja.

“To je nasilje koje nam, na prvi pogled ne djeluje tako, pa veoma često nismo ni svjesne da smo žrtve. To su ona nasilja sa kojima smo se saživjele i koja su postala sastavni dio naših života, života naših majki, baka, prabaka. To je ono, tradicionalno nasilje koje se prenosilo sa koljena na koljeno, generacijski, a koje često, u neznanju, nazivamo tradicijom. U ovoj predstavi, mi slikamo mnoge animalije društva koje je prourokovao patrijarhat. Doslovno ilustrujemo stanja i ožiljke koje on prouzrokuje. Koristeći se satirom, kritikujemo ono što je odavno moralo biti promijenjeno i iskorijenjeno u društvo – seksizam, mizoginiju i diskriminaciju. Tokom svakog igranja ove predstave, pred očima publike odvijaće se dva umjetnička procesa – dramsko djelo djelo koje se izvodi i likovno djelo u nastajanju.”, navela je Vujović.

Predstava je nakon premijernog izvođenja 5. decembra 2022, u KIC-u “Budo Tomović” u Podgorici naišla na odlične reakcije publike koje svjedoče o kvalitetu predstave u kojoj će publika uživati i zbog koje će se zamisliti nad temama koje ovaj komad ističe, poručuju iz Bunt Scene.

“Neophodno je da o ovim temama što više javno govorimo, da edukujemo i podižemo svijest. Ljudska prava I rodna ravnopravnost su preduslov za svaki civilizacijski dalji razvoj. Bez toga nema društvenog napretka.” – istakla je Vujović.

Pored podgoričke publike, Izložene je imala priliku da vidi publika u Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Baru I Kolašinu, a uskoro će biti izvedena I u ostalim crnogorskim gradovima.

Režija i tekst potpisuje Sanra Vujović,  uz nju tekst potpisuju još četiri književnice iz Crne Gore i regiona Teodora Kipa, Ana Leković, Marijana Aracki i Katarina Nikolić.

Glumačku ekipu čine sjajne crnogorske glumice Anđelija Rondović, Smiljana Martinović, Anđela Radović, i akademska slikarka Marija Radusinović.

Scenski govor: Katarina Krek.

Muziku je komponovao Vesko Lazović, lutke potpisuje Milena Jane, dok je majstor svjetla Danilo Malović.

Producentski tim: Dubravka Matičić, Kristina Gačević i Vladimir Cvijetić.

Predstava “izloŽENE” nastala je kao zajednički projekat Nezavisne teatarske scene “Bunt” (Bunt Scena) i Centra za kulturu Tivat.

Rezervacija ulaznica na broj: 069467553 i 068620015

Cijena ulaznica je 5 eura.

Ulaznice možete kupiti na pultu za garderobe u holu KIC-a “Budo Tomović”, na dan izvođenja u periodu od 19:00 do 20:00 časova.

Foto: Danica Janković

Izvor: BUNT Scena

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}