Loading...

Izložba „Pravi san velikih prijatelja – fudbal u Crnoj Gori“

Crnogorska galerija umjetnosti "Miodrag Dado Đurić"

Izložba „Pravi san velikih prijatelja – fudbal u Crnoj Gori“ biće otvorena u srijedu, 13. septembra u 19 h, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju. Izložbu koju organizuje Narodni muzej Crne Gore, u partnerstvu sa Fudbalskim savezom Crne Gore i Prijestonicom Cetinje, otvoriće predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević.

Izložba se bavi temom fudbala u Crnoj Gori od pojave igre na našim prostorima, preko osnivanja prvih klubova, začetaka institucionalne organizacije i građenja infrastrukture, do današnjih prilika organizovanog sistema takmičenja i prisustva na globalnoj fudbalskoj mapi. U kulturnom i istorijskom kontekstu, fudbal je imao značajnu ulogu zbog svog emancipatorskog potencijala i moći podsticanja društvene mobilnosti, izgradnje određenih oblika identiteta i osjećaja pripadnosti i zajedništva. U tom smislu, on predstavlja i svojevrsnu refleksiju društva i kulturnu mapu veoma složenih međuodnosa.

Impresivan istorijski hod od preko sto godina u ekstremno promjenljivim društvenim i političkim uslovima, sadrži nevjerovatne priče, veliki broj protagonista koji su dijelili radost i tugu, san i veoma često surovu javu, kako na igralištu tako i van njega. Stoga su se san i prijateljstvo izdvojili kao centralni motivi oko kojih su se grupisale čitave konstelacije najrazličitijih pojava i događaja kroz istoriju ovog sporta u Crnoj Gori, te je izložba pokušaj da se kroz njihovo markiranje i uvezivanje osvijetle specifičnosti i istorijska bit fudbala na našem prostoru. Izložba obuhvata arhivsku građu, fotografije, fudbalske memorabilije, kao i radove koji se bave ovom temom savremenih umjetnica i umjetnika Natalije Vujošević, Jelene Tomašević, Uroša Đurića i Tadije Janičića.

Izložba je i izraz zahvalnosti i poštovanja svim nekadašnjim i sadašnjim protagonistima fudbalskog sporta koji su posvetili svoje vrijeme i život izgradnji zdravijeg društvenog tkiva.

Pomoć i podršku pri organizaciji izložbe dali su Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“, RTV Cetinje, Udruženje klubova FSCG Jug, Centar i Sjever, platforma Sportfem.me, fudbalski klubovi, istraživači, sportski novinari i autori monografija, kao i brojni entuzijasti i prijatelji fudbala.

U okviru pratećeg programa izložbe, biće organizovani tematski razgovori, a prvi u nizu će se održati 14. septembra u 18 h, u prostoru Crnogorske galerije umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ sa umjetnikom Urošem Đurićem na temu Društvena uloga fudbala na južnoslovenskim prostorima.

O terminima drugih tematskih razgovora publika će biti naknadno obavještena.

Izložba će biti otvorena za posjete do kraja oktobra, svakim danom osim nedjeljom i ponedjeljkom.

Izvor: Narodni muzej Crne Gore

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}