Loading...

Izložba „Take back the space“ u galeriji Art

Galerija Art

U utorak 12. septembra u 20 h u galeriji Art biće otvorena izložba „Take back the space“ pet austrijskihi umjetnica.

Izložba će biti otvorena do 30. novembra 2023. godine.

”TAKE BACK THE SPACE” Renate Billensteiner, Judith Gattermayr, Petra Gell, Sigrid Krenner, Miriam Roithinger

Kustoskinje: Elisa Andessner i Verena Hullik

Na otvaranju izložbe govore Vučić Ćetković (direktor Muzeja i Galerije Podgorice), Margot Nazzal (direktorica za kulturu i društvo regije Gornja Austrija) i Utte Friessner (Austrijska ambasada u Podgorici).

Izložba je dio programa saradnje JU Muzeji i galerije Podgorica sa die KUNSTSAMMLUNG des Landes OÖ (Zbirka umjetnosti Gornje Austrije). Izložba se realizuje u partnerstvu sa Austrijskom ambasadom u Podgorici.

Izložba TAKE BACK THE SPACE prikazuje aktuelne radove pet umjetnica iz Austrije - Renate Billensteiner, Judith Gattermayr, Petra Gell, Sigrid Krenner i Miriam Roithinger. Naslov TAKE BACK THE SPACE (Povratimo prostor) zasnovan je na nazivu feminističke inicijative TAKE BACK THE STREETS (Povratimo ulice), koja se u Austriji javlja u obliku skupova i protesta protiv patrijarhalnih društvenih struktura. Izložba je istovremeno posvećena razotkrivanju i rušenju patrijarhalnih struktura.

TAKE BACK THE SPACE odnosi se na ponovno osvajanje prostora. Činjenica da su žene* vjekovima potiskivane u domen privatnog - i da se i dalje potiskuju - rezultat je nejednake raspodjele moći. Mogućnosti koje su na raspolaganju umjetnicama, odnosno obuke, prostori za prezentaciju i finansijska sredstva, takođe odražavaju rodne uloge u društvu. Logično-posljedično, umjetnost je i dalje prostor kojim, tradicionalno, dominiraju muškarci. Iako sada postoji širok konsenzus da su žene* i muškarci* podjednako umjetnički daroviti, umjetnost žena* je manje vidljiva, nesrazmjerno je manja vjerovatnoća da će se izlagati ili postati dio zbirki, i uz to njihova djela imaju manju finansijsku vrijednost.

Za potrebe izložbe TAKE BACK THE SPACE, namjerno se ističe položaj žena. U kontekstu izložbe, umjetnice istražuju dinamiku prostora i roda. Kroz velike formate i različite medije, pregovaraju o umjetničkim strategijama prisvajanja prostora, ukazuju na uzroke ograničenosti prostora, i preispituju rodno opredjeljenje prostora. Koristeći slikarstvo, site-specific instalacije, objekte i fotografiju, preispituju identitet i uzore, materijalnost i tjelesne prostore.

Kratke biografije umjetnica

RENATE BILLENSTEINER - Rođena u Beču 1960. godine. Živi i radi u Lincu. Renate Billensteiner prošla je kroz obuku za fotografiju kod Godeharda Erichlandwehra u Giterslou (Njemačka). Njeni fotografski radovi su uglavnom konceptualne prirode i bave se percepcijom širokog spektra društvenih pitanja. Članica je galerije DIE FORUM Wels i Fotografskog društva OÖ Linz (u Gornjoj Austriji), a 2013. godine, primila je nagradu Ingrid Steininger za promociju umjetnosti. Njeni radovi su zastupljeni u zbirkama Nordico Stadtmuseum u Lincu i ZBIRCI UMJETNOSTI države Gornje Austrije.

JUDITH GATTERMAYR - Rođena u Lincu 1994. Živi i radi u Lincu. Judith Gattermayr je studirala likovnu umjetnost (slikarstvo i grafiku) na Univerzitetu za umjetnost i dizajn u Lincu i Akademiji lijepih umetnosti u Helsinkiju do 2018. godine. Od 2017. godine jedna je od direktorica i kustoskinja u umjetničkom prostoru EDITION: Udruženje za savremenu umjetnost i kulturu u Lincu, koji sebe vidi kao autonomni prostor za umjetnike u razvoju, nezavisne od uspostavljenih institucija. Učestvovala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, između ostalih u Nordico Stadtmuseum Linz, Landesgalerie Linz i na sajmu alternativne umjetnosti PARALLEL VIENNA.

Za svoj rad nagrađena je Klemens Broš nagradom 2016. godine i AK Art nagradom 2018. godine.

PETRA GELL - Rođena u Lincu 1976. Živi i radi u Beču i Lincu. Petra Gell je studirala likovno obrazovanje, kao i slikarstvo i grafiku na Akademiji lijepih umjetnosti u Beču i La Sapienza u Rimu. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Beča, Udruženja umjetnika MAERZ u Lincu, Salcburškog umjetničkog udruženja i Međunarodne ženske mreže SALOON. Petra je 2023. godine osnovala umjetnički blog „matchpoint“; 2019. godine „format:artist:coach“ (sa Nadine Lemke); a 2002. godine umjetnički kolektiv „Die 4 Grazien“.

Njeni radovi su izlagani u zemlji i inostranstvu. Petrini radovi čine dio zbirki u Njemačkoj i inostranstvu, a 2022. godine je dobila Državni grant za likovnu umjetnost.

SIGRID KRENNER - Rođena u Lincu 1984. godine. Živi i radi u Lincu i Kefermarktu. Sigrid Krenner je završila studije vizuelnih umjetnosti u oblasti eksperimentalnog dizajna i kulturoloških studija na Univerzitetu za umjetnost i dizajn u Lincu 2013. godine. Dobitnica je nekoliko stipendija za rad u Njemačkoj i inostranstvu i članica je udruženja umjetnika MAERZ. Njeni radovi su uglavnom konceptualne instalacije i bave se pomjeranjem običnog u novi/prošireni kontekst. Njeni radovi su prikazani na brojnim grupnim izložbama u Austriji i Njemačkoj.

MIRIAM ROITHINGER - Rođena 1997. godine u Hag am Hausruku. Živi i radi u Lihtenbergu i Beču. Miriam Roithinger je završila studije likovne umjetnosti (slikarstvo i grafiku) na Univerzitetu za umjetnost i dizajn u Lincu 2022. godine, a od 2017. godine sarađuje sa umjetnicom Gabrijelom Berger na skulpturama u njenom kamenolomu u Aigen-Šleglu, Gornja Austrija. U saradnji sa drugim umjetnicima, 2020. godine je osnovala umjetničko udruženje „Blaues Haus“ u Traunu, Gornja Austrija. Njena djela su oblikovana situacijama i lokacijama u kojima nastaju. Izlagala je u Austriji, Francuskoj i Albaniji, i više puta je izlagala na sajmu alternativne umjetnosti PARALLEL VIENNA.

Izvor: Muzej i galerije Podgorice

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}