Loading...

Crnogorska književnica i prevoditeljka, Tanja Bakić na ovogodišnjem izdanju Malteškog mediteranskog festivala književnosti

Valeta

Crnogorska književnica i prevoditeljka, Tanja Bakić, na poziv direkcije uglednog Malteškog mediteranskog festivala književnosti učestvuje u ovogodišnjem 18. izdanju koji se održava od 21. do 26. avgusta u Valeti.

Festival se odvija u partnerstvu sa britanskom asocijacijom Književnost preko granica (Literature Across Frontiers) i nosilac je prestižne oznake “Evropa za festivale, Festivali za Evropu” (EFFE).

Ovaj festival poziva i okuplja pisce i prevodioce iz Malte, Mediterana i šireg evropskog prostora u cilju promovisanja interakcija između različitih jezika, geografija i književnih žanrova. ali i vođenja diskusija na neke od najznačajnijih savremenih književnih tema.

Osim Bakićeve, na festivalu učestvuju i: Simon Inguanez, Marija Grek Ganado (malteški pjesnik laureat), Klaudija Gauči (Malta), Džoel Tejlor (UK), Adanija Šibli (Palestina), Karin Tidbek (Švedska), Tatev Čakjan (Jermenija), Rukaja Izidjen (Irak/ Vels), i ostali.

Centralni događaj festivala je radionica književnog prevođenja na kojoj učesnici međusobno prevode djela jedno drugom.

Bakić će se publici u malteškoj prijestonici predstaviti čitanjem iz najnovije knjige poezije Intertekst, čiji će se djelovi tokom festivala prevoditi na različite jezike, poput malteškog, arapskog, švedskog, i dr. Bakić takođe učestvuje u debati o upotrebi roda u književnosti koju vodi lingvista prof. dr Rej Fabri sa Univerziteta u Malti.

Link:

https://www.independent.com.mt/articles/2023-08-13/newspaper-lifestyleculture/18th-edition-of-Malta-Mediterranean-Literature-Festival-launched-6736254082?fbclid=IwAR2o2j5Ybgn6K-AycQkrz3aihUsMXoAGgrmZfghVIWlMfmyeq4_koDjYbYw

https://www.inizjamed.org/

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}