Loading...

24. izdanje manifestacije Podgoričko kulturno ljeto 2023.

Podgorica

Izložbom „Sandscapes“, mlade kosovske umjetnice Albane Ejupi, svečano će 7. juna početi 24. Podgoričko kulturno ljeto. Izložbu će, u 20 h u Modernoj galeriji, otvoriti direktor Muzeja i galerija Podgorice Vučić Ćetković. Iste večeri, takođe u 20 h, za ljubitelje teatra, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović" biće izvedena predstava Gradskog pozorišta.

"Čuvari tvog poštenja", autorski projekat Borisa Liješevića, a na stadionu KK Budućnost u Njegoševom parku počinje 14. Međunarodni festival dokumentarnog filma " Underhill".

Ljubitelji sedme umjetnosti biće u prilici da u 21 h pogledaju film "Non-aligned Newsreels: Scenes from the Labudović Reels", rediteljke Mile Turajlić, koji je premijerno prikazan na najvećem festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu. Tokom devet dana "Underhill" festa biće prikazano 29 ostvarenja u šest programskih cjelina, a nakon svake projekcije organizovaće se razgovori s rediteljima i producentima prikazanih filmova.

Izuzetno dobra saradnja s institucijama kulture, nezavisnom scenom, međunarodnim organizacijama i diplomatskim predstavništvima rezultiraće i ove godine obiljem raznovrsnih programa u naredna gotovo četiri mjeseca.

Od 7. juna do 21. septembra u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta biće organizovani brojni domaći i regionalni sadržaji iz domena književnosti, pozorišne, filmske i muzičke umjetnosti, kao i programi iz oblasti vizuelnih umjetnosti.

Tokom juna dominiraće muzički i književni programi i festivali.      

Na Stadionu FK Zabjelo 9. juna počinje "Festival kulture Zabjelo", na kome će učestvovati najpopularniji rokenrol bendovi i izvođači s prostora ex-YU: Zabranjeno pušenje, Letu štuke, Zoster, Sunshine, Kanda, Kodža i Nebojša, TBF, Ida Prester & Lollobrigida.

Tradicionalna saradnja Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente "Andre Navara" i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, rezultiraće nizom koncerata. U četvrtak, 8. juna, u dvorištu Galerije "Risto Stijović" biće upriličen koncert profesora škole, a u neđelju, 11. juna, u dvorištu Kuslevove kuće, koncert učenika Osnovne škole. U Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović", 15. juna, biće organizovan godišnji koncert Škole, dok će 19. juna u dvorištu Galerije „Risto Stijović“, koncert prirediti klavirski trio "DON".

Od 13. do 17. juna, u Kuslevovoj kući biće organizovan BazarArt na kome će istaknuti crnogorski akademski umjetnici - slikari, vajari i grafičari izložiti svoje radove.

Manifestacija "Dan najboljih", biće upriličena 14. juna, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”. Manifestacijom "Dan najboljih", iz godine u godinu, promovišu se vrijednosti najuspješnijih učenika osnovnih i srednjih škola u Podgorici.

Ljubitelji džeza uživaće od 16. do 18. juna na „Made in New York Jazz Festivalu Montenegro 2023“, a u srijedu, 21. juna, u 20 h, na Svjetski dan muzike biće upriličen koncert  “Dizni – Muzika iz crtanih filmova”, Crnogorskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Roberta Homena. Na Trgu nezavisnosti, publika će uživati u poznatim melodijama iz Ljepotice i zvijeri, Pepeljuge, Male sirene, Aladina, Pokahontas i dr. Sopranistkinja Danijela Pintarić i tenor Josip Švagelj, nastupiće kao solisti na koncertu. Koncert “Dizni – Muzika iz crtanih filmova” realizuje se u saradnji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada i Muzičkog centra Crne Gore.

Književni program obilježiće sadržaji koje realizuje Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”, kao i Međunarodni književni festival "Odakle zovem", koji je na programu od 29. juna do 2. jula.

Program Podgoričkog kulturnog ljeta biće objavljivan mjesečno, a sve informacije i detalje zainteresovani će moći da pronađu na sajtu Glavnog grada, kao i na stranicama Sekretarijata za kulturu i sport na društvenim mrežama.

Tradicionalna ljetnja manifestacija iz oblasti kulture i umjetnosti organizuje se svake godine pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport.

Izvor: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}