Loading...

Zoe Thorogood - umjetnica sa pet nominacija za Ajznera dolazi u Herceg Novi

Herceg Novi

Poznate su ovogodišnje nominacije za „Ajznera“, najveću planetarnu nagradu u svijetu stripa, Oskar devete umjetnosti, a najviše nominacija dobila je autorka Zoi Torogud (Zoe Thorogood), fenomenalna Britanka koja će biti specijalna gošća ovogodišnjeg sedamanaestog izdanja Hercegnovskog Strip Festivala (HSF), od 1. do 6. septembra.

Zoi je na veliku scenu stupila prije tek nešto više od tri godine i nevjerovatnim talentom se odmah vinula u svjetski vrh, a ljubitelji stripa u Herceg Novom i Crnoj Gori će moći lično da čestitaju trenutno najaktuelnijoj svjetskoj umjetnici u septembru zahvaljujući najprestižnijoj regionalanoj manifestaciji posvećenoj devetoj umjetnosti.  Zoi, je pored već najavljenih specijalnih gostiju Ji Jang, Marka Mastraca, Dane Dimat, Francisa Portele, Zorana Smiljanića i Daga Bretvajta,  sedma potvrđena specijalna gošća 17. Hercegnovskog strip festivala koji će se doržavati na više lokacija u Boki Kotorskoj.

Zoe Torogud još nije napunila 25 godina, ali je svaki njen dosadašnji uradak dobio najveće ocjene publike i kritike. Kompletan je autor većine svojih priča, a pažnju na sebe privukla je još 2020. godine „Neizbježnim sljepilom Bilija Skota“. Nakon toga ilustruje grafičku novelu „HA HA“ te strip serijal „Kiša“ sa jednim od najvećih romanopisaca i strip scenarista današnjice, autorom bestselera koji su zauzimali prva mjesta na rang listi Nju Jork Tajmsa, i dobitnikom Ajzner nagrade za strip serijal „Lokot i ključ“, Džoom Hilom (Joe Hill)! Upravo ovaj serijal donio je Zoi dvije od pet nominacija za Ajznera 2023, dok je preostale nominacije dobila za djelo čiji je kompletan autor „Usamljeno je u centru Zemlje“. Među nominacijama svakako valja istaći onu najvažniju kategoriju – za najboljeg svjetskog kompletnog strip autora!

Zajedno sa specijalnim gostima i još sedamdesetak povratnika na HSF, ovog ljeta ćemo navijati za Zoi na najvećem svjetskom festivalu stripa i pop kulture, San Diego Komikonu, i poželjeti joj da u Herceg Novi u septembru donese što više Ajznera!

Ovom najavom HSF dodatno potvrđuje status ne samo jedne od najvećih i najzabavnijih smotri devete umjetnosti već i status jedne od najvažnijih tačaka na stripovskoj mapi Evrope i svijeta, mjesto na koje dolaze najveći autori kako bi se lično uvjerili u kulturološko čudo koje se razvija u Herceg Novom.

Izvor: Hercegnovski strip festival

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}