Loading...

“Pokojnik” izveden na Sterijinom pozorju

Sterijino pozorije

Predstava „Pokojnik“, Branislava Nušića u režiji i adaptaciji Egona Savina, izvedena je u Pozorištu mladih u Novom Sadu u okviru glavne takmičarkse selekcije 68. Sterijinog pozorja koje se ove godine održava pod motom “Čovečnost – usponi i sunovrati”.

Direktor Sterijinog pozorja Mirolav Radonjić naglasio je značaj domaćeg dramskog teksta u savremenom teatru. “Već godinama govorim da domaćeg pozorišta nema bez domaćeg dramskog teksta u svim zemljama bivše Jugoslavije. Možemo i treba da radimo i savremeni strani tekst, i stranu klasiku ali uvijek se treba vratiti domaćoj klasici, preispitivanju domaće klasike, baštine, i naravno savremenom domaćem autoru jer savremeni autori govore o vremenu u kome živemu, bave se fenomenima današnjice, onome u čemu zajedno egzistiramo. Najbolje je kada su to univerzalne teme, kada nije politički banalno, ali imamo zaista talentovane autore na svim ovim prostorima mlađe generacije, i drago mi je da se oni često igraju na scenama nacionalnih teatara. Važno je da se igraju i naši klasici, kao što se u CNP-u igra Nušić jer Nušić je ipak baština koju svi zajedno treba da cijenimo i poštujemo, govori o mentalitetu i karakterima ljudi sa ovih prostora. Egon Savin je reditelj koji je poznat po svojoj rediteljskoj estetici i prisutan je na Sterijinom pozorju već godinama, i sa savremenim komadima i klasicima. Ova Nušićeva postavka je nešto drugačije viđenje savremenosti ali Savin ga ne osavremenjuje po svaku cijenu. Publika je večeras uživala, ogromno je bilo ineresovanje i tražila se karta više, što je očekivano, jer se igra Nušić, režira Egon Savin i igraju sjajni glumci CNP-a”, istakao je Radonjić.

Selektor dr Milivoje Mlađenović birao je između 57 predstava, a odabrao ih je osam. O izboru ove predstave rekao je da je Egon Savin  čuven kao reditelj koji pristupa dramskoj klasici, bilo da je domaća ili svjetska, na način da je usklađuje sa vremenom u kojem živi. “On se uvijek pojavljuje kao adaptator ali ne samo kao puki adaptator onoga što mu je u tom trenutku u rukama, već on preoblikuje dramsko djelo iz baštine na sebi svojstven način tako što ga radikalno prilagođava situaciji u kojoj jeste. I zato je Pokojnik u ovoj inscenaciji na Sterijinom pozorju.  Kada Savin premjesti Nušića u okolnosti drugog jezika, srodnog jezika ali drugačije melodije, onda to postaje nešto što je vrlo blisko tlu na kojem se ta predstava zbiva i publici kojoj se obraća. Publika na najbolji način prepoznaje ono što je u Nušićevom djelu rečeno kao opomena svima nama da te bolesti moralne, o kojima je govorio i Sterija,  ispravljamo i da čovjeka činimo boljim nego što jeste”, kazao je Mlađenović.

Pored “Pokojnika”, za prestižne nagrade na Sterijnom pozorju koje traje do 3. juna  takmiči se i opera „Deca“  Narodnog pozorišta Beograd, „Gospođica“ Narodnog pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ u produkciji Narodnog pozorišta Beograd, Fondacije Novi Sad ‒ Evropska prestonica kulture i Sterijing pozorja Novi Sad, „Yankee Rose“ Beogradskog dramskog pozorišta, „Što na podu spavaš“ Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Gradskog dramskog kazališta „Gavela“ Zagreb, Narodnog pozorišta Sarajevo i MESS Sarajevo, „52 herca“  Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica iz Slovenije i „Noćna frajla“ Narodnog pozorišta iz Niša.

U predstavi “Pokojnik” koja je natala u koprodukciji sa Centrom za kulturu Tivat igraju: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Nada Vukčević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Stefan Vuković, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović.

Izvor: Crnogorsko narodno pozorište

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}