Loading...

Izložba likovnih radova djece iz Ukrajine 26. maj - 6. jun 2023.

Umjetnička galerije "Velimir A. Leković"

U petak 26. maja u 19 h u Umjetničkoj galeriji “Velimir A. Leković” biće otvorena izložba likovnih radova djece iz Ukrajine “Djeca protiv rata”. Izložba će biti otvorena do 6. juna.

Izlozbu, koja ce biti u postavci do 6.juna, otvorice dr Anastazija Miranovic, istoricarka umjetnosti i predsjednica Udruženja za razvoj međunarodnih odnosa iz Kijeva Tatjana Kolesničenko. Izložba će se održati u okviru Međunarodnog dječijeg festivala XXXVI "SUSRETI POD STAROM MASLINOM" u organizaciji Kulturnog centra Baru pri Ministarstvu kulture i medija Crne Gore i općine Baru.

Izložba predstavlja radove ukrajinske djece koja su preživjela rat. Radove realizuju djeca iz različitih dijelova Ukrajine, koja više od godinu dana žive pod bombardovanjem. Riječ je o djeci koja su preživjela tešku zimu sa stalnim nestankom struje i vode. Djeca koja rade domaće zadatke i čitaju knjige uz zvuk sirene. Djeca koja se, uprkos svemu, bave muzikom, umjetnošću, sportom, razvijaju svoje sposobnosti i pripremaju se za život u mirnoj Ukrajini. Slike prikazuju rat očima djece, njihov bol i užas, kao i bezgraničnu nadu u svijetlu budućnost i nepokolebljivo povjerenje u pobjedu svjetlosti nad tamom. U dječjem stvaralaštvu jasno je da i pored teških ratnih iskušenja, mladi umjetnici u svojim srcima čuvaju osjećaj za ljepotu svijeta.

Radove su kreirali učesnici VI Međunarodnog umetničkog festivala MAЛЮЙ.UA, koji organizuje Udruženje za razvoj međunarodnih odnosa ADRUM, promociona i produkcijska kuća STUDIORAR pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informacione politike Ukrajine i gradske vlade Kijeva za razvoj kulturne diplomatije između Ukrajine i drugih naroda.

Ukrajinska djeca svojim radovima prenose iskrene pozdrave i želje za mir i dobro djeci Crne Gore i cijelog svijeta.

Izvor: ADRUM

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}