Loading...

"Potonja ura Njegoševa" otvorila festival Bjelovarski kazališni odjeci

Kulturni centar Bjelovar

Bjelovarski odjeci kazališta, poznatiji kao BOK fest, je pozorišni festival, poznat u cijeloj Hrvatskoj i jedan od glavnih prepoznatljivosti Bjelovara. 

Ovogodišnje izdanje festivala je pred prepunom salom Kulturnog centra Bjelovar otvorila predstava "Potonja ura Njegoševa" u izvodjenju prvaka Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodana Marunovića koja je nagradjena višeminutnim aplauzima.

Monodrama je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu 19. svibnja 1988. godine i ovo je njena 35. godina izvedbe. Igrana je na svim kontinentima osim Afrike, izvedena je više od 1500 puta i tijekom svih ovih godina monodrama je osvojila brojne nagrade i priznanja.

Predstava prikazuje posljednje trenutke života pjesnika, filozofa, vladike i gospodara Crne Gore kroz njegovo dramatično suočavanje sa smrću te filozofskim propitivanjem o smrti, sudbini, bogu, ljubavi i smislu njegovog postojanja.

Vrsni poznavatelj života i djela vladike Petra II Petrovića Njegoša, prof. dr Slobodan Tomović je na genijalan i autentičan način utkao tekst u ovo dramsko djelo i time ovjekovječio onu esenciju Njegoševe misli kojoj se i danas trebamo vraćati. Sa druge strane, jednako maestralno, redatelj Blagota Eraković je stvorio sjajno režijsko rješenje koje ni nakon 35 godina ne blijedi i ne prestaje oduševljavati domaću i svjetsku kazališnu publiku.

Pored “Potonje ure Njegoševe” na festivalu su izvedene i predstave: “Tvorničke postavke” Bjelovarskog kazališta “Moruzgva”, “Ljubičasto” Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, “Krijesnice” Kazališta “Marin Držić” iz Dubrovnika, “Tko se boji Virdžinije Vulf” Teatra Ulysses, “Ifigenija” Bjelovarskog kazališta, “Rat i mir” Narodnog pozorišta iz Beograda, “Konji ubijaju zar ne” Gradskog pozorišta Podgorica i “A ti još plačeš” Bjelovarskog kazališta.

Izvor: Crnogorsko narodno pozorište

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}