Loading...

Otvaranje izložbe “Hormonologija. Ukradeno vreme”

Galerija Art

U četvrtak, 16. marta u 19 h u prostoru Galerije Art biće otvorena izložba Edite Kadirić, Maje Rakočević Cvijanov i Jelene Janev. 

Izložba
Hormonologija. Ukradeno vreme

Umjetnice
Edita Kadirić
Maja Rakočević Cvijanov
Jelena Janev

Kustoskinja
Suzana Vuksanović

Galerija Art, Podgorica
mart – 25. maj 2023.

Otvaranje izložbe
Četvrtak, 16. mart, 19 h

Izložba “Hormonologija. Ukradeno vreme” predstavlja razvoj i nadogradnju kustoskog projekta Suzane Vuksanović, započetog izložbom „Hormonology. Talks and Recognitions“ Edite Kadirić i Maje Rakočević Cvijanov u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (2021), uključujući u podgoričku izložbu umjetnicu Jelenu Janev i proširujući postojeći niz pitanja i umjetničkih i kustoskih istraživanja u polju ženske umjetničke prakse, kao društvene i političke prakse.

Pojam Hormonologija/hormonology je, dakle, bazični pojam unutar kojeg se razmatraju različiti aspekti bivanja umjetnicom. Funkcije i funkcionisanje u svijetu (realnom i umjetničkom) za žene nikada nije bilo jednostavno, a to nije ni danas. Nauka o hormonima (hormonologija) nastoji da razumije i objasni ulogu hormona u tijelu i posljedice njihove (ne)ravnoteže odnosno zdravstvene smetnje koje se javljaju kada proizvodnja hormona eskalira ili, naprotiv, kada se smanji.

Konceptualnu osnovu projekat ima u umjetničkim istraživanjima onih tema koje zbog svoje osjetljivosti, fragilnosti i simbolike rijetko dospijevaju u žižu javnosti jer se tiču duboke intime, snažnih i dramatičnih psihofizičkih promjena kod žena, poput puberteta, majčinstva i (peri)menopauze. S jedne strane je, dakle, intenzitet, dramatičnost i suptilnost doživljaja sebe kao djevojčice/djevojke/žene, a sa druge, stoje teme koje su toliko svakodnevne i sveprisutne da su postale nevidljive i podrazumijevajuće za okolinu žene, ali i za većinu žena, što kod umjetnica dovodi do dodatnih frustracija i unutrašnjeg konflikta. To su teme koje direktno i neposredno proizlaze iz brojnih identiteta umjetnica – identiteta ćerke, sestre, unuke, majke, supruge, snahe, radnice i drugih, koji su povezani sa svakodnevnim kućnim i poslovnim obavezama, brigom za porodicu i djecu, usljed čega žene dolaze u situaciju da doslovno kradu vrijeme za svoju umjetnost, za umjetničko stvaranje i djelovanje, sa obaveznom dozom osjećaja krivice jer pritom možda lišavaju sebe ili druge nečeg neophodnijeg, važnijeg, hitnijeg...

U jednom i dalje patrijarhalnom poretku i patrijarhalnoj kulturi, naspram otvorene polne/rodne diskriminacije stoje nesvjesne predrasude sa kojima se teže izboriti. Stoga, osvajanje   ličnih i umjetničkih sloboda da se odbace predrasude i očekivanja sredine i društveno nametnuti konstrukti o ulozi i svrsi ženskog bića, stalni je i neprekidni proces koji (ne)izvjesno vodi promjenama u moći, položaju i (političkoj) svijesti žena.

Sa formalne strane, izložba predstavlja afirmaciju promišljanja savremenog skulpturalnog jezika, proširenog polja crtačkog medija, kao i savremeni pristup umjetničkim formama animacije, video arta i video dokumentacije.

Edita Kadirić (Subotica, 1976): Editini radovi predstavljaju neku vrstu dnevnika, ličnog iskustva – tačnije,  radi se o portretisanju složenih psiholoških stanja i procesa. Njen imaginarni , ali i bolno stvarni svijet je u osnovi kreiran kroz crteže, koje kasnije često transformiše u animacije i objekte.

(Diplomirala na Odseku za grafiku Akademije umetnosti u Novom Sadu. Magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i na Odseku, umjetnost intermedija, Univerziteta u Barseloni.)

Maja Rakočević (Subotica, 1975): Maja svoju umjetničku praksu zasniva na temama iz sfere vlastite intime i privatnosti, kako bi u domen dileme dovela tradicionalno nametnute uloge i stereotipe. Njena istraživanja su bazirana na mediju proširenog polja skulpture i skulpturalnosti.

(Diplomirala i magistrirala vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno doktorand vajarstva na FLU Beograd.)

Jelena Janev (Beograd, 1972): Jelena kreativni proces doživljava kao sredstvo komunikacije emotivnih, kognitivnih i životnih iskustava. Njeni umjetnički radovi (skulpture, instalacije, crteži) bave se kompleksnim transformacijama kroz koje žena/umjetnica prolazi u svakodnevnom životu i u kreativnom procesu.

(Diplomirala i magistrirala vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Doktorirala na studijskom programu Scenski dizajn, na Departmanu za arhitekturu i urbanizam, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Suzana Vuksanović: diplomirala, magistrirala i trenutno doktorantkinja na Seminaru za studije moderne umjetnosti Odeljenja za istoriju umjetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Muzejska savjetnica i kustoskinja Zbirke skulptura, objekata i instalacija u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Autorka i kustoskinja više problemskih, studijskih, kao i brojnih retrospektivnih i samostalnih izložbi. Tekstove je objavljivala u katalozima, časopisima, studijskim publikacijama i zbornicima.

Izvor: Muzej i galerije Podgorice

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}