Loading...

“Bez portffelja” u Beogradu i Nišu

Beogradsko dramsko pozorište

Regionalna unija teatara Grupa Triglav (RUTA) nastavlja svoju misiju saradnje pozorišta u regionu. Ovoga puta, od 1. do 6. decembra, domaćin je Beogradsko dramsko pozorište. Gradsko pozorište Podgorica će 5. decembra, na Velikoj sceni ,,Olivera i Rade Marković'' u 19:30 h izvesti predstavu ,,Bez portfelja’’ koju je, po tekstu Stevana Koprivice, režirao Branislav Mićunović, a dan kasnije, predstava će gostovati u Narodnom pozorištu u Nišu sa početkom u 20 h.

U predstavi igraju:  Dubravka Drakić, Dušan Kovačević, Simo Trebješanin, Ivana Mrvaljević/Vanja Jovićević, Jelena Nenezić Rakočević, Miloš Pejović, Omar Bajramspahić, Ivona Čović Jaćimović i Vahidin Prelić

Festival je 1. decembra svečano otvorila predstava Beogradskog dramskog pozorišta ,,Božanstvena komedija'' u režiji Franka Kastorfa, dok će se 2. decembra Dramski teatar iz Skoplja predstaviti beogradskoj publici sa predstavom ,,My name is Goran Stefanovski'' u režiji Branislava Mićunovića. Mestno gledališče ljubljansko iz Slovenije će 3. decembra izvesti predstavu ,,Junakinje'' u režiji Aleksandra Popovskog. Predstava ,,Tramvaj zvani želja'' u koprodukciji Kazališta Ulysses iz Zagreba i Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Lenke Udovički, biće izvedena 4. decembra, dok će festival zatvoriti predstava Kamernog teatra 55 iz Sarajeva ,,Umri muški'' u režiji Admira Glamočaka.

RUTA Grupa Triglav je mreža partnerskih pozorišta iz glavnih gradova zemalja regije koju uz Gradsko pozorište iz Podgorice čine i Kazalište Ulysses iz Zagreba, Mestno gledališče ljubljansko, Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva i Dramski teatar Skoplje.  

Ideja koja stoji iza regionalne unije je otvaranje vrata za saradnju između pozorišta u regionu, kako bi se podstakla interakcija, kako između profesionalaca iz pozorišne struke, tako i s publikom kojoj se pruža prilika za upoznavanje s recentnom pozorišnom produkcijom iz susjednih zemalja. RUTA Grupa Triglav zamišljena je kao niz festivala koji bi se u razmacima od nekoliko mjeseci održavali u gradovima domaćinima iz kojih dolaze potpisnici projekta.

Učešće Gradskog pozorišta Podgorica na RUTA GRUPA TRIGLAV festivalu podržano je na konkursu Ministarstva kulture i medija za sufinansiranje programa i projekata kojima se obezbjeđuje zajedničko crnogorsko učešće na međunarodnim manifestacijama i festivalima u 2022.godini.

Foto: Duško Miljanić

Izvor: Gradsko pozorište Podgorica

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}