Loading...

Crnogorski kratkometražni filmovi - prikazani premijerno u Podgorici

Crnogorsko narodno pozorište

U okviru filmskog programa Mjeseca evropskog filma, su premijerno u Podgorici prikazani kratkometražni filmovi crnogorskih autora i autorki: ,,Orlovsko gnijezdo”, r. Milija Šćepanović, ,,Mar”, r. Milorad Milatović, ,,Ime mi je Ana”, r. Bojan Stijović i ,,Naročita svojstva”, r. Tamara Milošević.

Nakon prikazivanja filmova u punoj Velikoj sali Crnogorskog narodnog pozorišta, o kratkom filmu su sa publikom razgovarali reditelj Milija Šćepanović, producentkinja  Ana Janković i direktor fotografije filma Ivan Čojbašić. Razgovor je moderirala Gana Čomagić.

,,Poseban trenutak svakog filmskog reditelja je kada može da prikaže film u zemlji u kojoj je film stvaran. Bilo mi je zadovoljstvo što je tu bila cijela ekipa i što su svi imali priliku da konačno vide ono na čemu su predano radili obzirom da je sam proces proizvodnje filma bio jako dugačak i mukotrpan. Puno mi je srce zbog pune sale. Imao sam priliku da gledam film na nekim drugim festivalima u inostranstvu ali najljepše je pogledati film kod kuće,” Šćepanović je istakao utiske povodom crnogorske premijere filma.

,,U pitanju je polu-autobiografski film koji se tiče mene i moje generacije milenijalaca, posljednje analogne generacije. Koncept je bio da se radnja smjesti u jedan dan u teškom vremenu kada se raspada jedna zemlja - takozvana ,,treća Jugoslavija”. Nama koji smo u tom vremenu odrastali to nije bilo važno niti smo bili svjesni toga. Napolju je bio rat a nama su samo bili važni filmovi i zaljubljivanje”, rekao je Šćepanović

Producentkinja filma ,,Naročita svojstva” Ana Janković podijelila je specifičnosti iskustva snimanja filma tokom pandemije: ,,Snimanje u toku pandemije je značilo jedan konstantni stres sa kojim smo morali da se nosimo iz dana u dan. Srećom, nismo imali situaciju da se neko od ekipe zarazi koronom tokom snimanja. Ukoliko bi se samo jedna osoba zarazila čitavo snimanje bi bilo dovedeno u pitanje. Takođe, značajno je istaći da je fiilm je podržan u okviru specijalnog konkursa Filmskog centra Crne Gore za sufinansiranje kratkometražnih igranih filmova u doba pandemije Covid-19 koji je nametao cjelokupnu produkciju u kratkom periodu.”

Direktor fotografije filma ,,Ime mi je Ana” koji takođe podržan u okviru istog konkursa FCCG Ivan Čojbašić govorio je o procesu rada: ,,Reditelj Bojan Stijović je moj kolega sa Akademije na Cetinju i ranije smo takođe sarađivali. Ovog puta proces rada je bio vrlo intenzivan i brz. U svega tri mjeseca se radilo na razradi scenarija, obilasku lokacija, pripremi snimanja, samom snimanju i konačno montaži u jako kratkom roku. Bilo je izazovno snimati uz sve tada aktuelne propise i zabrane. Na primjer, nismo mogli da snimamo uveče zbog policijskog časa te smo morali da se dovijamo kako da napravimo da je noć po danu, itd.

Nakon kratkih filmova, podgorička publika je imala priliku da pogleda višestruko nagrađivani makedonski film ,,Sestre” rediteljke Dine Dume. Posebno interesovanje izazvao je dobitnik Zlatne palme na kanskom festivalu ,,Trougao tuge” reditelja Rubena Ostlunda.

Mjesec evropskog filma je inicijativa Evropske filmske akademije koja je podržana kroz program Kreativna Evropa MEDIA. Organizatori događaja u Crnoj Gori su NVO Podgorica film festival i producentska kuća Atomic Production & Rental u partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore. Organizaciju Mjeseca evropskog filma su podržali Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Crnogorsko narodno pozorište, Kulturni centar Bar, Centar za kulturu Mojkovac, Ambasada Španije u Beogradu i Centar savremene umjetnosti.

Izvor: Podgorica film festival

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}