Loading...

Spuštena zavjesta na ”Jesenji pozorišni salon” u Bijelom Polju

Centar za kulturu "Vojislav Bulatović - Strunjo"

U Bijelom Polju predstavom ''Kovači'' Miloša Nikolića,  u režiji  mladog crnogorskog glumca Petra Novakovića, spuštena zavjesa na ''Jesnji pozorišni salon''.

U proteklih šest večeri,  sala bjelopoljskog Centra za kulturu bila je premala da primi brojne zaljubljenike u pozorišnu umjetnost koji su uživali u kvalitetnim predstavama i protagoniste ispraćali  ovacijama i dugim gromoglasnim aplauzima. Bjelopoljska publika je bila u prilici da uživa u šest pozorišnih ostvarenja različitih žanrova i rediteljskih rukopisa. U ''Jesenjem pozorišnom salonu'',  uživali su i  najmlađi ljubitelji pozorišne umjetnosti koji su s velikom pažnjom, radošću  i aplauzima  ispratili izvođenje prestave ''Put po svijetu na trotinetu'', po tekstu Toda Nikoletetića i  režiji Izeta Mulabegovića. Podsjećamo, da su na ''Jesenjem pozorišnom salonu''  izvedene još četiri predstave: ''Danilo'', za koju tekst i režiju potpisuje Dragan Koprivica,  ''Vlast i njena opozicija'', koju je prema tekstu Nebojše Romčevića režirao jedan od najboljih crnogorskih reditelja mlađe generacije Zoran Rakočević, zatim ''Mirovana misija'' crnogorske dramaturškinje Jovane Bojović, u režiji Slobodana Marunovića'' i ''Odjeci'', koje je prema motivima Joneskove drame ''Čas'' režirao Goran Bjelanović. Sve predstave izvedene na ovoj pozorišnoj manifestaciji iza sebe imaju brojne kolektivne i individualne nagrade na festivalima u Crnoj Gori i zemljama regiona. Iza svih predstava ove nesvakidašnje  pozorišne revije prethodio je veliki rad, trud, odricanje, odgovornost,  predanost a iznad svega ljubav prema pozorišnoj umjetnosti, koju su glumci Bjelopoljskog pozorišta, zajedno sa rediteljima, rukovodstvom bjelopoljskog Centra za kulturu i  tehničkom ekipom,  poklonili onima bez kojih pozorište ne bi ni postojalo – PUBLICI. 

U predstavama su, iz noći u noć, briljirali : Jusuf Bajramspahić, Slađana Bubanja Merdović, Predrag Vukojević, Sanja Ćirović, Vlado Tomović, Momčilo Miladinović, Nela Terzić, Sanjin Hajdaragić Deniza Halilović, , ali i mlade glumačke nade  Sara Kurgaš, Mihailo Drobnjak Lena Šebek i Milica Jeremić. Svi oni su svojim glumačkim umijećem, uz sjajano odrađen rediteljski dio posla, kod publike izazivali  suze, smijeh, radost, tugu, a ponekad i osjećaj preispitivanja i griže savjesti. Naravno, veliki doprinos  uspješnom izvođenju predstava na ''Jesenjem pozorišnom salonu''  dao je i tehnički dio ekipe: Milivoje Kovačević, Osman Zaimović, Bekan Sadiković i Samir Zaimović koji su bili zaduženi za scenografiju, kostime,dizajn zvuka i svjetla, izbor muzike i ogranizaciju. 

Bjelopoljsko pozorište, odnosno JU Centar za kulturu ''Vojislav Bulatović Strunjo'' je svom gradu -  svojoj vjernoj publici, poklonila, možemo slobodno  reći, jedan nesvakidašnji pozorišni praznik koji slavi pozorištnu umjetnost u svoj njenoj ljepoti i raskoši. Ovom pozorišnom prazniku mogu pozavidjeti i mnogo veće sredine, jer, rijetko koje pozorište, pa i profesionalno, se može  pohvaliti ovakvom  manifestacijom na kojoj se izvode predstave sopstvene produkcije.   Pored toga, što su  ''Jesnji pozorišni salon'' poklonili bjelopoljskoj publici, organizatori su ovom manifestacijom željeli  da  skrenu pažnju na značaj i ulogu pozorišne umjetnosti jer je ona jedan od najbitnijih  segmenata svakog društva. Bijelo Polje je uvijek slavilo i slaviće pozorišnu umjetnost, a svemu tome svjedoči stogodišnje postojanje Bjelopoljskog pozorišta koje u svojoj bogatoj riznici posjeduje obilje nagrada i priznanja čime potvrđuje kvalitet rada.  Naravno, uspješnoj stogodišnjoj tradiciji  doprinijeli  su  brojni dramaturzi, reditelji, glumci, scenografi,  kostimografi, muzičari, scenski radnici i naravno publika.

Da ''Jesnji pozorišni salon'' odjekne širom Crne Gore, potrudili su se mediji, a prije svega novinari:  Milovan Novović, Vanja Rakonjac, Jadranka Ćetković, Beća Čoković i mnogi drugi. Poseban doprinos u toku trajanja manifestacije dao je  Lokalni   javni  emiter Radio Bijelo Polje i njegove novinarke Vanja Šabanović, Sanja Dulović i Eldina Bećirović.

Uspješno održan i od strane publike izuzetno posjećen bjelopoljski ''Jesenji pozorišni salon'', nameće ideju oganizatoru da ova manifestacija preraste u tradicionalnu jer to zaslužuje bjelopoljska publika i pozorišna umjetnost.

Draga publiko, hvala vam na podršci, aplauzima, smijehu, suzama  i radosti. Njegujući i unapređujući pozorišnu umjetnost, dajući joj više pažnje i ljubavi, mi kao društvo možemo  imati samo dobit  i doživjeti  katarzu svijesti i duše. Zato, neka vječno živi pozorište.

Izvor: Centar za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo”

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}