Loading...

30. izdanje manifestacije Decembarska umjetnička scena DEUS 2022.

Razne lokacije

U okviru predstojećeg, 30. izdanja manifestacije Decembarska umjetnička scena - DEUS 2022, koja će biti održana od 1. do 28. decembra, podgoričkoj publici biće predstavljeno 40 raznovrsnih i kvalitetnih programa: pozorišnih, muzičkih, književnih, filmskih, kao i programa iz oblasti vizuelnih umjetnosti.

DEUS će biti otvoren 1. decembra, izložbom slika, crteža i akvarela poznatog crnogorskog slikara Dragana Karadžića, u Modernoj galeriji u Podgorici. Izložba Dragana Karadžića predstavlja svojevrsnu retrospektivu njegovog umjetničkog stvaralaštva, realizovanog u deset ciklusa nastalih u periodu 2012–2022. Razuđeni umjetnički korpus povezan je kružnim filozofskim i likovnim zakonitostima koje su Karadžićevo stvaralaštvo nesumnjivo izdvojile kao jedinstveno djelo lirske provenijencije. Izložbu prati luksuzan monografski katalog čiji su izdavači JU Muzeji i galerije Podgorice i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti. Izložba će biti otvorena do 28. februara.

I ove će godine biće organizovani "Dječiji vikendi" – programski segment DEUS-a na otvorenom, namijenjen najmlađima.  Obuhvatiće četiri predstave za djecu koje će biti izvođene u podne na različitim gradskim lokacijama. U neđelju, 4. decembra, biće izvedena predstava "Luckasti klovnovi", 17. slijedi izvedba "Crvenkape", 24. "Čarobne knjige", dok će 25. decembra biti izvedena novogodišnja predstava "Male tajne porodice Mraz".

Manifestacijom će biti obuhvaćeno 13 pozorišnih i 12 muzičkih programa. U ponedjeljak, 5. decembra u 20 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović", premijerno će biti izvedena predstava "izloŽENE", u režiji dramske spisateljice Sandre Vujović, u koprodukciji Nezavisne teatarske scene "Bunt" i Centra za kulturu Tivat. Dramski kolaž "izloŽENE" je omnibus koji podrobno analizira genezu nasilja nad ženama. Pet spisateljica autorice su teksta koji predstavlja polifonu analizu uzroka i posljedica neravnopravnog odnosa s kojim se žene i danas suočavaju. Predstava će biti reprizirana 6. decembra, takođe u 20 časova.

U izvedbi ansambla Gradskog pozorišta 13. decembra biće izvedena predstava "Ukroćena goropad", dok je izvedba dječije predstave "Aladinova čarobna lampa" na programu 10. i 11. decembra.

U četvrtak, 15. decembra u 20 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović", pred podgoričkom bublikom biće izvedena predstava "Svet bez žena", u produkciji Bitef teatra i Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda. Koncept i tekst potpisuju dramske spisateljice Olga Dimitrijević i Maja Pelević.

Muzički program DEUS-a je takođe raznovrstan i zanimljiv: u srijedu, 14. decembra u 19 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović", crnogorski virtuoz na violini i koncertmajstor Vili Ferdinandi i pijanista Davor Novak prirediće koncert. Na Dan Glavnog grada, 19. decembra, u 20 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović" biće priređen koncert "Tamburice srce Podgorice", na kome učestvuju Zdravko Đuranović i Šukrija Žuti Serhatlić, uz pratnju Gradskog tamburaškog orkestra iz Pljevalja. Tradicionalni godišnji koncert Muzičke škole za talente "Andre Navara" biće organizovan 23. decembra u 19 časova, u Velikoj sali KIC-a, a 26. decembra u 18 časova, u Novom paviljonu u Njegoševom parku, muzički program "Let it snow".

Književni program ove će godine obilježiti brojne promocije, tribine i autorske večeri.

U srijedu, 7. decembra u 19 časova, u Multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović", biće promovisana knjiga "Od riječi do knjige", crnogorske pjesnikinje i književne kritičarke Jovanke Vukanović, dok će u četvrtak, 8. decembra u istom terminu, u Podgoričkoj knjižari u Ulici slobode, biti organizovano veče posvećeno poznatim američkim pjesnikinjama Silviji Plat i En Sakston. O djelu dvije znamenite autorice govoriće prof. dr Aleksandra Nikčević Batrićević.

Promocija knjige poezije Jelene Nelević "Polovina", biće organizovana 13. decembra u Podgoričkoj knjižari u Ulici slobode, dok će knjiga „Crnogorski jezik (1768-2020): bibliografija“ autora Petra Krivokapića i Nade Drašković biti promovisana 15. decembra u Biblioteci "Radosav Ljumović". Veče pjesnikinje Maje Herman Sekulić biće održano 20. decembra u Podgoričkoj knjižari, a promocija knjige "Podgorički vremeplov", poznatog crnogorskog novinara i publiciste Danila Burzana dan kasnije u Biblioteci "Radosav Ljumović".

I likovni program  DEUS-a je takođe kvalitetan i zanimljiv: u ponedjeljak, 12. decembra, biće otvorena izložba "Umjetnost za društvene promjene" (Arts for Social Change), u holu KIC-a "Budo Tomović", a dan kasnije, u Galeriji Art u Podgorici, biće otvorena izložba "Omut" crnogorskog umjetnika Miluna Čvorovića.

U utorak, 20. decembra u 19 časova, biće upriličena projekcija dokumentarnog filma "Dani od snova", reditelja Momira Matovića, a 24. i 25. decembra  održana "XVII smotra kratke video forme", u KIC-u "Budo Tomović". 

DEUS 2022. zatvoriće 28. decembra u Velikoj sali KIC-a, stand-up predstava "Mokre glave", crnogorskog stand-up komičara Andrije Dabanovića.                   

Tradicionalna manifestacija "Decembarska umjetnička scena - DEUS", organizuje se svake godine pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica, u realizaciji Sekretarijata za kulturu i sport.

Izvor: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}