Loading...

Mjesec evropskog filma u Mojkovcu, Podgorici i Baru

Razne lokacije

Pod okriljem Evropske filmske akademije, u bioskopima širom Evrope, uključujući i Crnu Goru, od 13. novembra do 10. decembra ove godine, održava se Mjesec evropskog filma.

Tokom četiri sedmice, Mjesec evropskog filma, slavi fantastičnu raznolikost evropske kinematografije. Širom Evrope, vodeći bioskopi u 35 zemalja od Rejkjavika do Atine, od Lisabona do Bukurešta, ali i uključujući male gradove i mjesta, stavljaju u poseban fokus evropske filmove, kroz posebne programe i događaje.

Program je u Crnoj Gori počeo 13. novembra Nagradom mlade publike, a nastavlja se projekcijama filmova i filmskim razgovorima u Mojkovcu, Podgorici i Baru. Ulaz na sve programe je slobodan.

U digitalizovanom bioskopu Centra za kulturu Mojkovac, mojkovački tinejdžeri, ali i malo stariji ljubitelji filma, će imati priliku da pogledaju višestruko nagrađivane filmove za mlade: Moje nevjerovatno ljeto sa Tes (Steven Wouterlood), Los Bando (Christian Lo) i Stari momci (Toby MacDonald).

Više informacija o programu u Mojkovcu: https://www.podgoricafilmfestival.me/mef-mojkovac

Filmski program u Podgorici počinje 1. decembra projekcijom jednog od najiščekivanijih regionalnih filmova 2022. godine - crnohumornom dramom ,,Praznik rada”. Najnoviji film proslavljenog reditelja Pjera Žalice, oborio je rekorde gledanosti na Sarajevo film festivalu dok je na festivalima Warsaw Film Festival i LIFFe pokupio nagrade žirija i publike. Glavni lik filma je Armin, koji se za prvomajske praznike vraća u Bosnu i Hercegovinu kako bi posjetio oca Fudu. Upravo se oženio i želi ga iznenaditi dobrim vijestima, ali pri dolasku kući saznaje da je Fudo uhapšen – bez jasnog razloga zašto. Dok se Armin upušta u avanturu otkrivanja istine, njegove komšije slave Praznik rada.

Narednog dana na repertoaru u Crnogorskom narodnom pozorištu je selekcija kratkih crnogorskih filmova (,,Orlovsko gnijezdo”, r. Milija Šćepanović, ,,Mar”, r. Milorad Milatović, ,,Ime mi je Ana”, r. Bojan Stijović i ,,Naročita svojstva”, r. Tamara Milošević), makedonski film ,,Sestre” (Dina Duma)  i kanski pobjednik ,,Trougao tuge” (Ruben Östlund).

Za kraj programa fokus je na portugalskoj i španskoj kinematografiji. U partnerstvu sa Beast International Film Fest-om organizuju se projekcije kratkih portugalskih filmova sa queer tematikom (“All those sensations in my belly”, r. Marko Dješka, “Tracing Utopia”, r. Catarina de Sousa i Nick Tyson, “Island”, r. Cláudia Varejão i Joana Castro).

,,Ova kolekcija LGBTQ+ filmova uranja u iskustva queer osoba suočavajući se i unakrsno preispitujući naše društveno-političke strukture. Od dokumentarnog do igranog, ova selekcija je reprezentacija identiteta, orijentacija i nacija”, Radu Sticlea direktor Beast International Film Fest-a.

Na večernjim projekcijama 3. decembra biće prikazani  portugalski hibridni dokumentarni film ,,Metamorfoza ptica” (Catarina Vasconcelos) koji je premijerno prikazan na Berlinalu gdje i  dobilo nagradu kritike FIPRESCI kao i ovogodišnji dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji film ,,Alkaras” (Carla Simon).

Više informacija o programu u Podgorici: https://www.podgoricafilmfestival.me/mef-podgorica

Nakon projekcija u Podgorici, filmski program se seli u Bar gdje će biti prikazani dugometražni filmovi ,,Alkaras” i ,,Metamorfoza ptica” kao i selekcije kratkih crnogorskih i portugalskih filmova.

Više informacija o programu u Baru: https://www.podgoricafilmfestival.me/mef-bar

„Ono što Evropi nedostaje je snažna svijest o zajedničkom bogatstvu i ranjivosti evropske kinematografije, a sa njim i volja i posvećenost da se ona poštuje i štiti. Uvjereni smo da jačanje vidljivosti evropskih filmova koji sadrže naše evropske priče i istoriju ne treba raditi samo na nacionalnom nivou. Ovo je evropsko pitanje i potreba, na koje se može uspješno odgovoriti samo zajedno, daljim udruživanjem snaga. Za nas je ova inicijativa prvi korak. Akademija će tome biti sve više posvećena u narednim godinama,” zaključio je Matthijs Wouter Knol, direktor Evropske filmske akademije.

Mjesec evropskog filma je inicijativa Evropske filmske akademije koja je podržana kroz program Kreativna Evropa MEDIA. Organizatori događaja u Crnoj Gori su NVO Podgorica film festival i producentska kuća Atomic Production & Rental u partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore. Organizaciju Mjeseca evropskog filma su podržali Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Crnogorsko narodno pozorište, Kulturni centar Bar, Centar za kulturu Mojkovac, Ambasada Španije u Beogradu i Centar savremene umjetnosti.

Izvor: Podgorica film festival

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}