Loading...

Manifestacija „Dani češkog i slovačkog filma“ u Podgorici

KIC Budo Tomović i Crnogorska kinoteka

Ambasade Republike Češke i Republike Slovačke organizuju tradicionalnu zajedničku kulturnu manifestaciju „Dani češkog i slovačkog filma“ u saradnji sa Kulturno - informativnim centrom „Budo Tomović“. Projekcije filmova prvog dana manifestacije biće organizovane u četvrtak, 24. novembra, u sali Dodest u 17 i 19 časova, a ostali filmovi će biti prikazani 25. i 26.novembra u Crnogorskoj kinoteci.

Crnogorska premijera češkog filma „Havel'' (2020) biće organizovana u 17 časova. Ovo je film o Václavu Havelu, jednoj od najistaknutijih ličnosti češke istorije. U filmu ne očekujte portret državnika, već portret umjetnika koji će državnik tek postati. Radnja se odvija između 1968. i 1989. godine i prikazuje transformaciju glavnog lika od uspješnog dramskog pisca, aktiviste za ljudska prava pa sve do vođe Plišane revolucije i globalne ikone. Film Havel nudi prije svega uzbudljivu i malo poznatu priču, kakvih nema mnogo na svijetu. Režiju, scenario i produkciju potpisuje Slavek Horak.

Svjetska premijera slovačkog filma “Konj” biće upriličena istog dana u 19 časova. U ovoj komediji, povučeni učitelj dovodi pred Božić kući konja. To ne bi bilo čudno, da ne živi u stanu u zgradi na drugom spratu. Osim toga, on sam se ne sjeća kako je konj ušao u njegov stan i ne zna na koji način da ga se riješi. Konj će postati izvor komičnih situacija i posebno katalizator zategnutih odnosa među ljudima sa kojima živi.

Nakon premijere uslijediće diskusija publike sa režiserom i scenaristom filma Martinom Šulíkom, kao i producentom filma Rudolfom Birmanom.

Filmovi su titlovani, a ulaz na projekcije je besplatan.

Izvor: KIC Budo Tomović

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}