Loading...

Crnogorska delegacija na Svjetskoj sedmici naučne frankofonije u Kairu

Razne lokacije

Prof. dr Biljana Šćepanović, ministarka nauke i tehnološkog razvoja, predvodi crnogorsku delegaciju na drugoj Svjetskoj sedmici naučne frankofonije, koja se održava od 25. do 28. oktobra 2022. u Kairu, pod pokroviteljstvom predsjednika Arapske Republike Egipat NJ. E. gospodina Abdela Fataha Al-Sisija, u organizaciji AUF-a (Univerzitetska agencija za frankofoniju).

“Dok smo još u ulozi njihovih nastavnika, mi ujedno i učimo od svojih studenata. Možemo da pretpostavimo koliko ćemo tek toga u budućnosti naučiti od njih, koliko će toga oni ubuduće dati čovječanstvu. Zato je naša velika odgovornost sada da to omogućimo, da doprinesemo budućem opštem napretku, podržavajući naše studente i mlade istraživače u ovom trenutku, između ostalog i kroz naučnu diplomatiju” istakla je ministarka Šćepanović govoreći juče na generalnom otvaranju događaja, u ime odsjeka AUF-a za Centralnu i Istočnu Evropu.

Budući da svjetska sedmica naučne frankofinije objedinjuje tri skupa (6. Ministarsku konferenciju, za ministre visokog obrazovanja i istrazivanja, 2. Međunarodni skup naučne frankofonije i 1. Kongres studenata frankofonije), Šćepanović je, u svom izlaganju naglasila specifičan značaj svakog od njih, izražavajući posebno zadovoljstvo zbog pokretanja studentskog okupljanja i predstavljanja njihovih radova u sklopu ovog veličanstvenog frankofonog skupa.

Na Konferenciji ministara zaduženih za resore nauke i visokog obrazovanja, ministarka Šćepanović je predstavila ove resore u našoj državi, posebno ističući značaj članstva Univerziteta Crne Gore u AUF-u, benefite za našu naučnoistraživačku i akademsku zajednicu, kao i planove za budući razvoj saradnje u sklopu AUF-a u našoj regiji, ali i šire.

“Partnerske odnose između država i AUF institucija treba njegovati i proširivati, u cilju produktivnije i intenzivnije saradnje, kako bi sve više studenata, nastavnika, istraživača i inovatora imalo mogućnost da učestvuje u brojnim i raznolikim zajedničkim projektima, čijim rezultatima ćemo se svi ponositi. Manifest o frankofonoj naučnoj diplomatiji je krovni dokument, sporazum koji će upravo to omogućiti i olakšati. Stoga Crna Gora podržava ideju Manifesta, njegov koncept i prioritete, u kojima prepoznajemo prioritete naših strateških dokumenata iz oblasti nauke, istraživanja, inovacija, pametne specijalizacije” navela je Šćepanović.

Na Ministarskoj konferenciji, ovaj Manifest je usvojen i potpisan.

Ministarka Šćepanović će tokom današnjeg dana uzeti učešće na drugom veoma važnom događaju na temu vještačke inteligencije i njene multudisciplinarnosti u naučnoj frankofoniji.

Izvor: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}