Loading...

Izložba „Čiji su moji snovi“ umjetnice Milke Delibašić

Galerija Botanička bašta

U utorak, 4. oktobra u galeriji Botanička bašta u 19 h biće otvorena izložba „Čiji su moji snovi“ umjetnice Milke Delibašić u okviru projekta „Raskršća slike“ koju vode kustoskinje Milena Jokanović (Srbija), Teodora Nikčević (Crna Gora) i Neva Lukić (Hrvatska). Potom, u 20 časova predviđen je razgovor tri kustoskinje sa umjetnicom o samom procesu nastanka izložbe i kustosko-umjetničkoj saradnji.

“Inicijalna ideja projekta “Raskršća slike” je da se izvrne/pervertira uobičajen slučaj u kojem radove više umjetnika kurira jedan, u situaciju u kojoj se više kustosa okuplja oko rada jednog umjetnika. Potencijal ovakvog polazišta leži u tome da se publici ponude različite mogućnosti sagledavanja umjetničkog djela, kao i da se preispitaju moguća značenja i interpretacije koje kustosi u njega mogu „učitati“. Ponuđen concept, dakle, analizira kako heterogeni načini izlaganja i interpretacije mogu uticati na posmatrača i njegovo razumevanje umjetničkog rada. Sastavni dio izložbe su razgovori i vođenja inspirisana kako umjetničkim radom koji objedinjuje instalaciju (arhitekturu) ekrana i performans umjetnice, tako i izlagačkim prostorom u Botaničkoj bašti koji otvara mogućnosti sagledavanja rada u kontekstu kulturnog i prirodnog nasljeđa i preplitanja prostorno-vremenskih slika” – zapisale su kustoskinje o projektu.

Milka Delibašić je multimedijalna umjetnica rođena u Nikšiću 1989. godine. Radi u različitim medijima poput crteža, video instalacije i performansa. Njeni radovi nastaju iz osjećaja nelagodnosti u prostoru. Istovremeno je zainteresovana za odnose virtuelnih i aktuelnih prostora, odnose tijela i prostora, kao i, tijela i slike. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, studijski program Grafika. Studijski je boravila na Fakultetu za savremenu umjetnost u Pont-Avenu, Francuska(2011). Dobitnica je granta za istočnu Evropu za pohađanje kursa ,,Crtež- ideja, kontekst, slika’’ na Salzburškoj ljetnjoj akademiji lijepih umjetnosti, Austrija(2014). Master studije iz Prostorne multimedijalne umjetnosti je završila na Kineskoj akademiji umjetnosti u Handžou, Kina(2020). Predstavljala je Crnu Goru na Bijenalu mladih umjetnika Mediterranea 17 u Milanu(2015). Dobitnica je Državne nagrade „Petar Lubarda“(2018). Takođe, prošle godine, bila je jedan od finalista ,,Milčik’’ nagrade za mlade vizuelne umjetnike.

Izvor: Centar savremene umjetnosti Crne Gore

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}