Loading...

Dani Rumunije u Crnoj Gori

Razne lokacije

Manifestacija Dani Rumunije u Crnoj Gori, održana je u periodu od 30. septembra do 1. oktobra na Cetinju.

U petak, 30. Septenbra sa početkom u 13 h bilo je svečana ceremonija otvaranja na trgu Kralja Nikole i pozdravni govori NJ.E. Ambasadora Viorel Ardeleanu i Gradonačelnika Nikole Đuraškovića o prijateljskim vezama dvije države. Moderator programa je bila profesor Milica Rajković a nakon pozdravne riječi u 13:30-započeo je Dan gastronomije đe su brojni posjetioci uživali u gastronomskoj kuhinji ove države i njihovim vinima. Istog dana u 16 časova na samom trgu u ateljeu DADO  je bila projekcija rumunskog filma “Beside Me” / “Coborâm la Prima” (engleski titl). Manifestacija je na najljepši način predstavila prvog dana ono što čini samo dio kulturne baštine i savremene umjetnosti Rumunije.

Drugog dana sa početkom u 16 časova u Svečanoj sali Ministarstva kulture održan je okrugli sto sa temom: Istorijske, kulturne i ekonomske veze između Rumunije i Crne Gore. Uvodno obraćanje pred brojnom publikom imao je NJ.E Ambasador,Viorel Ardeleanu, moderator okruglog stola je bila profesor Milica Rajković koja je ovako značajnu manifestaciju svojim uvodnim najavama obraćanjem i razgovorom sa učesnicima okruglog stola učinila posebno značajnom. Okrugli sto je bio podijeljen u V sesija. I sesija KULTURNO-UMJETNIČKO NASLJEDJE KOJE NAS UJEDINJUJE-KJNIŽEVNE VEZE. Na ovu temu učesnici razgovora su bili: Božidar Proročić, pjesnik, prevodilac i publicista i  Arhimandrit Longhin Muncean, autor knjige “Rumunija i Crna Gora. Proročić je pročitao svoj esej o proslavljenom rumunskom pjesniku Nikiti Stanescu, govoreći stihove njegovih pjesama uz pratnju gitare učenika Danila Ivanovića. Arhimandrit Longhin Muncean je govorio o istorijskim vezama Rumunije sa Crnom Gorom kroz prizmu prijateljstva Nikole I i Rumunskog kralja Karola I. Govoreći sa posebnim emocijama najavio je nastavak istraživanja odnosa dvije države kroz istoriju i novu publikaciju.

 U II sesiji koja nosi naslov RUMUNSKA KINEMATOGRAFIJA istaknuti crnogorski filsmki reditelj i kinematograf, Andro Martinović je govorio o savremenom rumunskom filmu njegovom uticaju na društvo i značaju. III sesija je predstavila PRIVREDNE I EKONOMSKE VEZE-NOVE PERSPEKTIVE na kom su govorili: Milan Radulović, počasni konzul Rumunije u Crnoj Gori, Marko Bošković direktor CONFINDUSTRIA-Asocijacija investitora u Crnoj Gori. Cristian Alexandroiu, sekretar Počasni konzulat Crne Gore u Krajovi-Rumunija. IV sesija DRUŠTVENE I SPORTSKE VEZE proslavljeni crnogorski rukometaš Mladen Rakčević govorio je o poznatim sportskim klubovima čiji je bio član u Rumuniji o razvoju sporta i prijateljstvu koje se pamti. V sesija  RAZMJENA ISKUSTAVA I MOGUĆNOSTI KOJE DAJU OBJE ZEMLJE ZA MLADE LJUDE. Gabriela Elena Sekulović je govorila o mogućnostima izučavanja rumunskog jezika kod nas. Prenijela je i svoje iskustvo kako je ljubav ali i sličan mentalitet doveo u našu državu.

NJ.E Ambasador,Viorel Ardeleanu je nakon sesija zahvalio se svim učesnicima i  pozvao sve prisutne da probaju specijalitete rumunske kuhinje kao i vino. U  18 časova je počeo program sa nazivom: DŽEZ KONCERT LAURA ORIAN JAZZ GROUP. Trio iz Rumunije koji čine: Laura Orian, Dima Belinski i Pasha Fedotov, čime je na najljepši način završena manifestacija Dani Rumunije u Crnoj Gori.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}