Loading...

Narodni muzej obilježio Dane evropske baštine

Narodni muzej Crne Gore

Realizacijom programa "We need to talk" Narodni muzej Crne Gore se priključio obilježavanju Dana evropske baštine, koji se obilježavaju u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, a bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti.

U Vladinom domu na Cetinju je organizovana panel diskusija na temu održivog razvoja i klimatskih promjena. O klimatskim promjenama, očuvanju kulturnog nasljeđa i očuvanju biodiverziteta govorili su meteorološkinja Mirjana Ivanov, načelnica Odsjeka za primijenjenu meteorologiju i klimatske promjene, arheolog Predrag Malbaša, pomoćnik direktora NMCG i dr Gordana Kasom, samostalna savjetnica i istraživač u mikologiji u Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine. Događaju su prisustvovali učenici osnovnih i srednjih škola sa Cetinja, a cilj je da se kroz razgovor zajednica, a posebno mladi, ohrabre i osnaže da budu dio ovakvih projekata.

Nakon panel diskusije, na Trgu narodne revolucije, u blizini Vladinog doma, učenici su zajedno sa predstavnicima Narodnog muzeja posadili četiri sadnice likvidambar drveća.

Dani evropske baštine dio su manifestacije Savjeta Evrope i Evropske komisije, kojom se kroz brojne i raznovrsne programe, besplatne za posjetioce, populariše nasljeđe koje je dio baštine evropskih naroda. Tema ovogodišnje manifestacije je "Održiva baština", a cilj projekta je, ne samo da se zaštiti kulturno nasljeđe u kontekstu klimatskih promjena, već da se koristi kao resurs za stvaranje boljeg i bezbrižnijeg društva, kao i da se utiče na zajednicu da ohrabri pravo svakoga pojednica na kulturno nasljeđe po sopstvnom izboru.

Izvor: Narodni muzej Crne Gore

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}