Loading...

Nova sezona u Crnogorskom narodnom pozorištu: premijere, gostovanja, festivali...

Crnogorsko narodno pozorište

Podgoričkom premijerom predstave „Pokojnik“ Branislava Nušića u režiji i adaptaciji Egona Savina, u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat, nacionalni teatar će 6. oktobra otvoriti novu pozorišnu sezonu.

Reakcije kritike i publike nakon premijernog izvođenja 30. jula u Centru za kulturu Tivat, predviđaju uspjeh i dug repertoarski život komadu kojim se Nušić vratio na scenu crnogorskih teatara nakon punih 27 godina.

U predstavi “Pokonik” igraju: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović. Autorski tim predstave čine: Vesna Popović, scenografkinja, Jelena Stokuća, kostimografkinja, Gordana Bulatović, asistentkinja kostimografkinje, Dubravka Drakić, scenski govor, organizatorka Gordana Smodlaka, izvršna producentkinja Nela Otašević, i asistentkinja reditelja Radmila Božović. Predstava je na repertoaru i 7. i 8. oktobra u 20 sati na Velikoj sceni, a nakon igranja u matičnoj kući “Pokojnika” očekuju i dva festivalska izvođenja. Predstava će se 21. oktobra takmičiti na 38. Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom, a 10. novembra na Međunarodnom festivalu glumca u Nikšićkom pozorištu.

U Crnogorskom narodnom pozorištu u toku su probe za predstavu “Proces” Franca Kafke u adaptaciji i režiji Dušanke Belade. Dramatizaciju teksta potpisuju Jovan Bošković i Dušanka Belada, scenograf je Jovan Bošković, kostimografkinja Gordana Bulatović, kompozitorka Marija Mitrović, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović. U predstavi igraju: Vukan Pejović, Jelena Minić, Jovan Dabović, Pavle Bogojević i Stefan Vuković. Predstava će premijerno biti izvedena sredinom novembra na Sceni Studio.

U toku je i Konkurs za najbolji savremeni domaći dramski tekst, koji će biti zaključen 1. oktobra a proglašenje najbolje drame i uručenje nagrade planirano je za Dan Crnogorskog narodnog pozorišta 1. novembar.

Do kraja ove godine planiran je rad rediteljke Ane Tomović koja će na Velikoj sceni režirati komad “Jerma” po tekstu Sajmona Stouna, a do kraja pozorišne sezone će na Velikoj sceni biti postavljena i predstava “Ujka Vanja” Antona Pavloviča Čehova u režiji Mirka Radonjića. Na Sceni Studio je planirana premijera predstave “Čišćenje idiota” po tekstu Milana Markovića Matista u režiji crnogorske rediteljke Hane Rastoder.

I u ovoj pozorišnoj sezoni nacionalni teatar će ugostiti renomirana pozorišta iz regiona. Do kraja godine crnogorska publika će imati priliku da pogleda predstavu Narodnog pozorišta iz Beograda “Ožalošćena porodica” Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića i “Let iznad kukavičjeg gnijezda” koju je po tekstu Ken Kizi/ Dejl Vaserman režirao Žanko Tomić u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta.

Planirana su i gostovanja Nikšićkog pozorišta i Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa njihovim posljednjim produkcijama: “Narodni poslanik” Branislava Nušića u režiji Gorana Bulajića i “Pod oba sunca” po romanu Ognjena Spahića u režiji Borisa Liješevića.

U oktobru će u nacionalnom teatru biti izvedene predstave: “Đokonda” “Očevi su grad(ili)” “Djeca sunca”, “Policajci” “Souldfood”, “Bladi Mun”, “Šćeri moja”, “Omladina bez Boga” i “The Beauty Queen”. Pored redovnog repertoara, na Sceni Studio će 26. oktobra biti prikazan film “Naša strana ljepšeg dana” autorki Branke Otašević i Klare Radonjić. Ulaz na projekciju je slobodan.

Ulaznice se mogu rezervisati na biletarnici pozorišta, svakog radnog dana od 9 h do 20 h, pozivom na broj 020/274-009.

Izvor: Crnogorsko narodno pozorište

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}