Loading...

Nagrade za Branislava Mićunovića i „My name is Goran Stefanovski“ na Teatru na raskršću

Razne lokacije

Crnogorski reditelj Branislav Mićunović dobitnik je nagrade za nabolju režiju i nagrade okruglog stola kritike za predstavu My name is Goran Stefanovski na 3. festivalu Teatar na raskršću, koji je od 5. do 12. septembra održan u Narodnom pozorištu Niš.

U okviru takmičarske selekcije ovogodišnjeg Teatra na raskršću, pored predstave My name is Goran Stefanovski, u produkciji Dramskog teatra iz Skoplja, našle su se značajne regionalne predstave i reditelji: Vitezovi lake male Andraša Urbana u produkciji pozorišta Deže Kostolanji iz Subotice, Hrvatski put ka sreći Boba Jelčića Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, Orač i smrt Silviju Purkaretea Narodnog pozorišta Vasil Aleksandri iz Jašija, Rumunije, Gospođica Julija Harisa Pašovića, u produkciji Opere i teatra Madlenianum iz Beograda i Rehnic – Anđeo uništenja rediteljke Sabine Mitereker, u produkciji Sarajevskog ratnog tratra i Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara.

O nagradama je odlučivao stručni žiri koji čine: Vasil Vasilev, Žanina Mirčevska, Tatjana Radišić, Dušan Kovačević i Nenad Novaković.

„Prihvatajući se nimalo lakog materijala sastavljenog od kompilacija dela Gorana Stefanovskog, reditelj se hrabro hvatao u koštac sa svim dramaturškim i scenskim izazovima i na sebi svojstven način, u originalnom rediteljskom rukopisu, ideju borbe čoveka na ovim prostorima i njegovog bega od istih, dosledno sproveo uz pomoć izvanrednih scenskih i glumačkih rešenja“, navodi se u obrazloženju žirija.

Žiri okruglog stola kritike u sastavu: Milivoje Mlađenović, Sašo Ognenovski, Dejan Petković, Zorana Kralj, Nataša Gvozdenović, Bojan Munjin i Olivera Milošević, u obrazloženju nagrade za predstavu My name is Goran Stefanovski navodi da je ovu veliku predstavu naših života, Gorana Stefanovskog, jednog od najvećih dramskih pisaca Makedonije i regiona, reditelj Branislav Mićunović režirao moderno i brižljivo, gradeći veliku, setnu metaforu o potrazi za identitetom i pribežištem kao konstanti ljudske sudbine. Glumci Dramskog teatra iz Skoplja izveli su taj beskprekorni teatarski kaleidoskop suvereno, jakim glumačkim sredstvima i filtriranim emocijama, navedeno je u obrazloženju.

Izvor: Narodno pozorište Niš

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}