Loading...

Svečano uručena nagrada Bijenala scenskog dizajna autorskom timu predstave “Krvave svadbe”

Razne lokacije

U Novom Sadu se prethodnih dana, na više različitih lokacija, održalo Bijenale scenskog dizajna. Ova ugledna manifestacija obnovljena je u okviru programa Kaleidoskop kulture, u organizaciji fondacije „Novi Sad - Evropska prestonica kulture“, i ove godine je uspjela da okupi mnoge uticajne stvaraoce iz oblasti scenskog dizajna. Prema riječima organizatora, ponovno pokretanje Bijenala scenskog dizajna rezultat je potrebe za praćenjem i vrijednovanjem realne pozorišne produkcije, kao i umjetničkih i kustoskih praksi u oblasti scenskog dizajna i scenskog prostora.  Sadašnje Bijenale scenskog dizajna bavi se prostorom bivše Jugoslavije.  Žiri ovogodišnjeg  Bijenala koji je radio u sastavu:  Radivoje Dinulović, arhitekta,  Filip Jovanovski, arhitekta, scenograf i vizuelni umetnik  i Matko Botić, dramaturg, teatrolog, muzičar i pozorišni kritičar je nakon odgledanih 10 predstava koje su činile selekciju, donio odluku da Nagrada za scenski dizajn predstave u cjelini bude dodijeljena autorskom timu predstave „Krvave svadbe“ u režiji Igora Vuka Torbice, koja je nastala 2018. godine u koprodukciji JU „Grad teatar“ i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

U obrazloženju žirija za dodjelu ove nagrade predstavi „Krvave svadbe“ između ostalog stoji: „Budvansko-novosadska predstava ambiciozan je pokušaj uspostavljanja vrlog, novog čitanja dobro poznate dramske lektire, čiji se scenski dizajn izdvaja iz ostatka selekcije nesumnjivom kvalitetom svojih sastavnica, ali i unutrašnjom dramaturgijom razvoja akustičkih i vizualnih elemenata scenske igre.“

Samoj svečanosti dodjele nagrada prethodio je okrugli sto na temu „Koriscenje scenskih sredstava u autorskoj praksi Igora Vuka Torbice” koji je održan u prostoru Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Razgovor je moderirala Katarina Pejović, dramaturškinja i saradnica Igora Vuka Torbice na velikom broju projekata, a između ostalih su učestvovali upravo autori od čijih radova se sastoji kompleksna struktura scenskog dizajna predstave “Krvave svadbe”: Jelisaveta Tatić Čuturilo, kostimografkinja, Branko Hojnik, scenograf, Vladimir Pejković kompozitor, te Andrea Rondović, saradnica na scenografiji predstave. Uz njih, učestvovali su Radivoje Dinulović, arhitekta i član žirija Bijenala, Milena Lubarda Marojević direktorica JU “Grad teatar”,  Mia David, direktorica Bijenala, kao i drugi gosti i učesnici Bijenala.

Svečano uručenje nagrada Bijenala scenskog dizajna održano je u parku kod Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, u prisustvu učesnika, gostiju, selektorskog tima te žirija manifestacije koja je ove godine uspjela da okupi ugledne autore i stručnjake za oblast scene i scenskog dizajna prostora bivše Jugoslavije.

Izvor: Grad teatar

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}