Loading...

Izložba “Skulpture, crteži, reljefi” umjetnika Nikole Vukosavljevića

Galerija Centar

U četvrtak, 8. septembra u 20 h, u Galeriji Centar, biće otvorena izložba “Skulpture, crteži, reljefi” umjetnika Nikole Vukosavljevića.

Nikola Vukosavljević je diplomirao 1970. godine u klasi profesora Jovana Kratohvila na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Postdiplomske studije završio je 1972. godine kod istog profesora. Izlagao je samostalno crteže, akvarele, medalje, reljefe i punu plastiku, učestvovao je na više od 300 kolektivnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Član je ULUS-a od 1973. godine, a LADE od 1978. godine. U periodu od 1973. do 2011. godine bio je predavač na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na predmetima Crtanje i Vajanje. Od oktobra 2004. do juna 2007. godine obavljao je dužnost dekana Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Nagrađivan, djela mu se nalaze u privatnim zbirkama, u zbirkama muzeja i galerija kao i drugih institucija u Srbiji i inostranstvu.

“Kada rafinovano crtačko iskustvo pređe prag medijske pretpostavke i uroni u oblast šireg značenja konturisane forme, izvan dvodimenzionalne ravni, tada je moguće očekivati tihu monumentalizaciju gesta, kakav je slučaj u novijim reljefima Nikole Vukosavljevića. Serija ovih reljefa u bronzi doživljavaju se kao listovi velikog atlasa ptica, insekata, riba, gmizavaca... Darvinovskom temeljitošću, ali zen konciznošću, bez naturalizma i deskripcije, “alhemijskim” procesom livenja, stvarani su listovi ovog Bronzanog atlasa, kao dragocjenog zbornika opservacija fiziologije i anatomije sitnijih predstavnika faune, koji svedoče o permanentnom traženju i pronalaženju plastičnih vrijednosti u elementarnim prirodnim formama. Suma tih vizuelnih zaključaka rezultirala je sintetičkim iskazom koji nas svojom lapidarnošću izaziva na razmišljanja o svom nastanku. Od gledaoca se traži skoro kontemplacija do jednog predstanja u nastanku gesta, u očekivanju početka toka linije, ostvarene kao perom ili četkom, do trenutka koncentracije potrebne za istrajavanje neprekidnog toka poteza kroz čvrst material”, zapisala je u tekstu za katalog, istoričarka umjetnosti, Bojana Borić.

Izložbu će otvoriti kustoskinja Biljana Keković, a publika će je moći pogledati do 30. septembra.  

Izvor: Centar savremene umjetnosti Crne Gore

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}