Loading...

Radovi Milene Vukoslavović i Srđe Dragovića u Modernoj galeriji

Moderna galerija

Izložba „Još slika iz današnje šetnje” Milene Vukoslavović i Srđe Dragovića biće otvorena u Modernoj galeriji u utorak, 6. septembra u 20 h, u okviru programa Podgoričkog kulturnog ljeta. Kustoskinja izložbe je Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti.

„Izložba se bavi percepcijom i refleksijom neposrednog, neupadljivog prostora, proisteklim iz iskustava zajedničkih šetnji / hodanja gradom. Umjetnici bilježe, fotografišu svakodnevne prizore i ordinarne urbane ambijente u kojima nema ljudi, a potom na različite načine transformišu zabilježene kadrove u umjetnička djela. Zainteresovanim pogledom, bez estetskih pobuda, kadriraju djelove ulica koje nemaju specifična obilježja, detalje stambenih modernističkih zgrada, poslovnih objekata, haustore, asfalt, kontejnere, dalekovode, obrise brda u predgrađima, saobraćajne znakove, cijevi, žice, dakle efemerne predmete i scene koji čine fizionomiju bilo kog grada. Milena fotografiju koristi kao predložak za sliku, dok Srđa pravi telefonske crteže, intervenišući direktno na fotografiji snimljenoj telefonom crtanjem u jednostavnoj aplikaciji Artecture Draw, Sketch, Paint.” zapisala je kustoskinja Ljiljana Karadžić.

Milena Vukoslavović (1990) rođena je u Baru. Osnovne studije grafike na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje završava 2013. godine, u klasi prof. Anke Burić. Bavi se crtežom, slikarstvom, zidnim slikarstvom i ilustracijom, a vodi i likovne radionice za djecu. Izlagala je samostalno u prostoru CKZ „Ribnica“ u Podgorici, na izložbi „Field Notes“ (zajedno sa Srđom Dragovićem), a kolektivno u okviru više grupnih izložbi i salona (Mali format: slike, crteži, objekti – Budva, 2021/2022; Hercegnovski zimski salon 2022; projekat Vidim umjetnika – slutim bolje društvo, ULUCG, Podgorica, 2022). Od skorijih projekata izdvajaju se umjetničke radionice u okviru pratećeg programa Festivala „Barski ljetopis“ kao i umjetničko angažovanje u okviru projekta „Oni žive ‒ studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse“, kojim rukovodi Dom kulture „Studentski grad“ iz Beograda, a koji organizuje Institut za savremenu umjetnost (ISU).    Živi u Podgorici.

Srđa Dragović (1990) je ilustrator i grafički dizajner iz Kolašina. Studirao je u Crnoj Gori (FLU Cetinje) i u SAD (Državni univerzitet, Minesota). Diplomirao je na FLU Cetinje, odsjek Grafičko oblikovanje knjige. Bavi se ilustracijom, plakatom, infografikom, slobodnim crtežom, stripom i istraživanjem u oblasti istorije i teorije dizajna. Najčešće je angažovan na projektima nezavisne umjetničke i izdavačke scene. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Kao predavač i voditelj radionica učestvuje na međunarodnim konferencijama i festivalima posvećenim grafičkom i interaktivnom dizajnu. Sarađuje sa više časopisa i umjetničkih kolektiva u zemlji i regionu. Dobitnik je više nagrada iz oblasti plakata i ilustracije. Član je kolektiva „Ilustress“. Živi u Podgorici.

Izložba se može pogledati do 10. oktobra.

Izvor: Muzeji i galerije Podgorice

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}